Éves szinten 7,5 százalékkal nőtt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, 10 százalékkal pedig az egészségpénztárak vagyona.

A pénztárak népszerűségét jelzi, hogy a tagok egyéni befizetései 10-10 százalékkal nőttek. Az ÖPOSZ év végén rekordbefizetésre számít, mert szerintük az öngondoskodási piacon a dolgozók számára az adóvisszatérítéssel támogatott pénztári megoldások jelentik a legjobb alternatívát.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona

1121 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 7,5 százalékos, látványos növekedésnek felel meg. Az egy pénztártagra jutó vagyon pedig 9 százalékkal 1,06 millió forintra emelkedett a tavaly szeptember végi 971 ezer forintról.

A kasszákban az egyéni befizetések 10-10 százalékkal nőttekForrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

A pénztárak igazi tagdíjbefizetési rohamot várnak az év végén – mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke. Sokszor hallom, hogy a tagok úgy tekintenek egyéni befizetéseik után igényelhető akár 150 ezer forintos adóvisszatérítésre, mintha akár 20 százalékos hozamot értek volna el a félretett összeggel.

Siker az egészségkasszáknál is

Az ÖPOSZ-szal együttműködő

egészségpénztáraknak több mint 851 ezer tagja van. A befizetések majd 60 százalékát kitevő munkáltatói hozzájárulások mellett szeptember végére 8,7 százalékkal 3 milliárd forintra nőtt a tagok által befizetett összeg, ami éves összevetésben már 20 százalék feletti növekedést jelent.

Nagy a szakadék

Jó hír, hogy nő a lakosság körében az öngondoskodók száma, és a nyugdíjcélú megtakarítások között a nyugdíjpénztári forma a legismertebb és legnépszerűbb megoldás. Korábban csak háromból egy ember tett félre időskorára, míg ma már az emberek közel fele takarékoskodik valamilyen formában a nyugdíjára.

A számokból az látszik, hogy a családi kasszákban is véget ért a válság, egyre több jut öngondoskodásraForrás: AFP/Koen Suyk

Sokan kezdik meg, vagy folytatják a válság után visszafogott megtakarítást is. Viszont még a takarékoskodók közül is háromból egy ember úgy látja, hiába takarékoskodik, nem tesz félre annyit, amennyit a nyugdíjba vonulás után szeretne viszontlátni – mondta Kravalik Gábor, hozzátéve, hogy

nagy a szakadék a pénztártagok által ideálisnak tartott és a ténylegesen félretett forintok összegében.