Szünetelteti egyik szolgáltatását az Uber utódja

UBER sofőr utazás taxi közlekedés
2016. július 24-én az Uber megszünteti működését Magyarországon. Az utolsó UBER kör. Az UBER sofőrök egy 6km-es tiszteletkörre indulnak, majd visszaérkeznek a kiindulópontra. Hősök tere. 2016.07.23.
Vágólapra másolva!
Szünetelteti sofőrös bérautó-szolgáltatását az egyik személyszállító cég, a Car4You, amelyet a piacon az Uber egyik szellemi utódjának tekintettek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők szerint a cégnek

az a kombinált szolgáltatása nem érhető el, ami „gyakorlatilag taxis szolgáltatásnak minősül”.

Ennek a lényege az volt, hogy sofőrrel együtt lehetett autót bérelni, okostelefonos applikáció segítségével, és a fővárosi taxirendeletben megállapított fix tarifánál olcsóbban.

Külön-külön mehet

A két szolgáltatás – az autóbérlés és a sofőrszolgáltatás – ugyanakkor külön-külön továbbra is elérhető a cég honlapján közzétett tájékoztatás szerint.

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke szerint a szolgáltatás leállása azt sejteti, hogy

a cég működése nem felelt meg a taxistevékenységre vonatkozó szabályozásnak.

Véleménye szerint számos cég próbálja meg kijátszani a törvényi szabályozást, ideig-óráig tudnak is működni, azonban amikor a tevékenységük átlép egy nagyságrendet, és a hatóságok számára nyilvánvaló lesz a működésük jellege, akkor megbüntetik őket.

Az Uber a nyáron vonult ki Magyarországról Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek ellenére a piacon fellelhetők kisebb-nagyobb vállalkozások, amelyek sárga fólia és rendszám nélkül tevékenykednek, sofőrszolgálatok vagy autókölcsönzési tevékenység mögé bújnak, de a törvényi szabályozás ebben a kérdésben szigorú és egyértelmű, mondta Metál Zoltán.