Árversenyt szeretne az MNB

2016.11.17. 15:56

A bankrendszer stabil, a hitelezés élénkül, a kis- és közepes vállalati szegmensben azonban a garanciaintézmények erősödésére, a lakosságiban pedig árversenyre volna szükség, állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a jegybank. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint a nemteljesítő hitelek aránya csökken, de tovább kell mérsékelni.

Az elemzés szerint a vállalati hitelezésben – különösen a kkv-knál – fordulat állt be 2016-ban, amiben nagy szerepük volt a jegybanki programoknak. A kkv-hitelezés piaci alapú növekedése a jegybank szerint a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetésével is töretlenül folytatódhat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az éves hiteldinamika 5-10 százalékos ütemének fenntartásához a garanciaintézmények nagyobb kockázatvállalása szükséges.

Árversenyt szeretne az MNB a lakossági hitelezésbenFotó: Adrián Zoltán - Origo

A piaci hitelprogramhoz kapcsolódó vállalásokat a bankok több mint fele teljesítette időarányosan. A vállalatok a finanszírozási feltételek enyhülését érzékelik, a második fél évben várhatóan a hosszabb futamidejű hitelek iránt is bővülhet a vállalati kereslet – áll a jelentésben.

Több hitelt vesznek fel, mint törlesztenek

Fordulat következett be a lakossági hitelezésben is,

június óta – 2008 óta először – a folyósítások már meghaladják a törlesztéseket, elsősorban a majdnem 50 százalékkal bővülő lakáshitelezésnek köszönhetően. A második fél évben a csoknak köszönhetően a hitelkereslet további élénkülését várják az MNB szakértői, 2018-ra 2 százalék körüli évesített növekedést prognosztizálnak.

Szegmentált a lakáspiac

A jegybank szerint az élénkülő lakáspiac és lakáshitelezés kiemelt figyelmet követel, de a lakásárak intenzív emelkedése egyelőre nem tekinthető kockázatosnak. A lakáspiac erősen szegmentált,

  • Budapesten erőteljes áremelkedés van, 
  • a kisebb településeken azonban ez kevésbé jellemző, 

ezért ott a nemteljesítő jelzáloghitel-portfólió fedezetállományának önkéntes értékesítése továbbra is nehézkes.

Nyereséges a bankszektor

A bankrendszer 2016 első felében az előző évekhez képest kimagasló nyereséget ért el, a tőkearányos megtérülés részben egyedi hatásoknak köszönhetően 9 százalék közelébe emelkedett. Az idén a tőkearányos és az eszközarányos jövedelmezőség is kiemelkedő lehet.

A szektor költséghatékonysága azonban a korábbi racionalizálások ellenére nem javult számottevően az elemzés szerint, a nemteljesítő portfólió kezelése pedig továbbra is érdemi kapacitásokat köt le. A bankrendszer stabilitási kockázatai alacsonyak, stressztűrő képessége az elmúlt fél évben javult.

A jelentés kitér arra is, hogy a külső kockázatok emelkednek, a legfőbb rizikót közülük a válság örökségei jelentik az EU bankrendszerében, valamint a geopolitikai fejlemények és a tartósan alacsony kamatkörnyezet. A negatív hozamok rombolják a bankok profitabilitását és növelhetik a kockázatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK