Akár fekélyt is kaphat a kulcstartótól

2016.11.17. 12:07

Zoknikat, alsóneműket, óraszíjakat és pénztárcákat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 72 olyan terméket vizsgáltak meg, amik az emberi bőrrel gyakran érintkeznek. A 72-féle termék között 22 textilből, valamint 50 bőrből készült kiegészítő volt. Nyolc zokninál és egy kulcstartónál volt gond.

A 22 textil közül nyolcnál találtak kifogást a termék nyersanyag-összetételében. A NFH azt írja, hogy például a termék címkéjén 100 százalék pamut jelölés szerepelt, azonban a vizsgálat során kiderült, hogy a termék – a pamut mellett – poliészter és elasztánszálakat is tartalmaz, így ez a jelölés megtévesztheti a fogyasztót.

A kép csak illusztrációforrás: Origo

A nyersanyag-összetétel mellett a tiltott azoszínezék-tartalmat is vizsgálták. Egyes azoszínezékek az emberi bőrrel gyakran érintkezve rákkeltő hatásúak lehetnek. De ilyen gond egyetlen textilnél sem volt.

Az 50 bőrtermék közül 38 volt festett bőr. Ezeknél a terméknél tiltott az azoszínezék-tartalommal szintén nem volt gond, de

egy kulcstartónál a krómtartalom a határérték négyszerese volt.

Egy kulcstartónál a krómtartalommal volt gond (a kép illusztráció)Forrás: AFP

A hat vegyértékű krómvegyületek erősen mérgezők és rákkeltők. A bőrrel érintkezve felszívódhatnak, valamint allergiát, bőrgyulladást és kifekélyesedést okozhatnak. A nem megfelelő terméket kivonták a forgalomból.