Játéknagyhatalom lenne Lengyelország

2016.11.17. 16:16

A mostani negyedik ipari forradalom mindenekelőtt a tudományos területre alapul, ezért főleg ezen a területen kellene a magyar-lengyel együttműködést fejleszteni – többek között erről beszél Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes az Origónak. Varga Mihály szerint a digitalizációban esélyt kell látni.

Mindenekelőtt közösen kellene törekednünk a megfelelő európai szabályozásra a digitalizáció területén – mondta az Origónak Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes. Jelenleg folyamatban vannak az előkészítései az egységes digitális piac szabályozásának, és sok ország, köztük Magyarország is látja annak a veszélyét, hogy ennek az egységes piacnak a létrehozása hátrányos helyzetbe hozhatja többek között a visegrádi négyeket is.

A hátrányos helyzet sok esetben olyan részletkérdések lehetnek, amik egy átlag állampolgár számára nem feltűnőek, de ha a digitális adatok kereskedelmére gondolunk, ott a nyugati országoknak kiemelt szerepe van. Mind Orbán Viktorral, mind Varga Mihállyal való mai tárgyalásaim során kiderült, hogy egységes állásponton van Magyarország és Lengyelország – mondta Jaroslaw Gowin.

Jaroslaw Gowin, lengyel miniszterelnök-helyettes szerint a közös európai digitális piac veszélyeket is rejtForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Előrelépés a számítógépes játékokban

A digitalizációs együttműködés területén a két ország között értelemszerűen a versenyszféra lehet az egyik terület, de jogi téren is lehet közös pontok Budapest és Varsó politikájában – mondta a lengyel politikus. A mostani negyedik ipari forradalom mindenekelőtt a tudományos területre alapul, ezért főleg ezen a területen kellene a magyar-lengyel együttműködést fejleszteni – tette hozzá.

Lengyelország elsősorban az államigazgatás digitalizációja területén szeretne előrelépni a következő években, azért hogy gyorsabb legyen a hivatali ügyek elintézése és csökkenjenek a költségek – mondta a politikus. Az elektromos és mobil autók területén szeretnék újabb beruházásokat végrehajtani, de a számítógépes játékok esetében is komoly lehetőségek vannak Lengyelország előtt – vélekedett Jaroslaw Gowin.

Össze kell fogni

Varga Mihály a digitalizáció kapcsán azt mondta, hogy Magyarország jövő év júliusától lesz a visegrádi négyek elnöke, és kezdeményező szerepet akar játszani az autóipari együttműködés területén. A nemzetgazdasági miniszter az Origónak azt mondta, hogy a digitalizációban esélyt kell látni, mivel ha ilyen sebességgel terjednek el ezek az eszközök az országban, akkor ez előbb-utóbb eljut olyan területekre is, ahol elvándorlás tapasztalható.

Ha az utolsó bajor faluban is lesz egy komoly megabit sebességű lehívási lehetőség, az az ott élők helyzetét javítja. Nagy feladat, hogy a digitalizáción keresztül, hogyan tudunk munkahelyet teremteni. Ma már rengeteg olyan munkahelyet tudunk felsorolni, köztük az online újságokat is, ahol nincsen szükség személyes jelenlétre – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. A tervezett közös európai digitális piacról azt mondta Varga Mihály, hogy a kis országoknak össze kell fogniuk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a digitalizáció előnyeit ki kell használniForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezen túl pedig tartani kell a versenyt a nagyokkal. Sok cég azt mondta, hogy örömmel van itt Magyarországon, mert olyan képességű embereket találtak, akik innovatívak – tette hozzá. Magyarországon a szellemi tőkébe kell hosszútávon befektetni, mivel csak így tudunk a gazdasági vérkeringésben benn maradni. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttesen tud egy olyan szerepet játszani a digitalizáció területén a német vállalatokkal karöltve, ami a teljes Európai Uniónak a hasznára válhat - mondta a miniszter. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK