1990 óta nem történt ilyen az államháztartással

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az államháztartás jelentős, 346 milliárd forintos többletet könyvelt el a harmadik negyedévben, ami az időszakra jutó GDP 3,8 százalékának felel meg. A jegybank adatai szerint az 1990-es évet követően, amióta összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre, egyetlen negyedévben sem volt példa arra, hogy finanszírozási oldalról nettó hitelezővé vált volna az államkassza.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedéves adat jóvoltából a szeptember végén zárult négy negyedévben is gyakorlatilag egyensúlyba került a költségvetés, mindössze 8 milliárd forint finanszírozási igénye keletkezett, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,02 százaléka, ismertette a nemzeti számlák előzetes adatait a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás (maastrichti) adóssága a harmadik negyedév végén 25 883 milliárd forint, a GDP 74,2 százaléka volt.

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság a harmadik negyedévben 25 milliárd forinttal, a GDP-hez viszonyítva 0,8 százalékponttal csökkent.

A csökkenés gyakorlatilag a forint erősödéséből ered,

ami 178 milliárd forinttal csökkentette az államháztartás bruttó adósságát, amit a 153 milliárd forint nettó hitelfelvétel sem vitt el egészen.

Csökkenő pályán az államadósság

Tavaly szeptember végéhez hasonlítva 37 milliárd forinttal csökkent az uniós módszertannak megfelelően számolt maastrichti adósság, a GDP arányában 77,5 százalékról 3,3 százalékponttal.

A jegybank adatai szerint tovább csökkent az államadósság Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az államháztartás nettó tartozása 22,589 milliárd forintot, a GDP 64,7 százalékát tette ki 2016 harmadik negyedévének végén. A nettó adósság a harmadik negyedév alatt 88, egy év alatt 297,8 milliárd forinttal csökkent, ami a GDP arányában 0,9, illetve 3,7 százalékpont csökkenés.

A harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási többlete 315 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké 64 milliárd forint volt, míg társadalombiztosítási alapoknál nettó 33 milliárd forint hiteligény jelent meg finanszírozási oldalról.