Az Airbnb miatt szálltak el az albérletárak

Apartment key with Airbnb keychain private accommodation nights apartments rental apartment lodging TOURISM COMPANY SQUARE FORMAT
A keychain with the logo of the online platform and community marketplace for private accommodations, Airbnb, hangs on a key in the door of a vacation apartment in Berlin, Germany, 18 April 2016. Photo: JENS KALAENE/dpa
Vágólapra másolva!
A budapesti belső kerületekben lévő lakások bérleti díja 20-30 százalékkal magasabb a fővárosi átlagnál. Ez a különbség 3-5 évvel ezelőtt mindössze 10 százalék volt, a növekedés pedig elsősorban a lakáshotelek elterjedésének köszönhető.
Vágólapra másolva!

Komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt években a budapesti lakáspiac, azon belül is a kiadó lakások szegmense. A bérleti díjak jelentősen megemelkedtek, amiben fontos szerepe van a közösségi alapokon működő szállásmegosztás, azaz a lakáshotelek elterjedésének – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Nagyon elszálltak az albérletárak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A budapesti

belső kerületekben a legkeresettebbek lakáshotelek,

emiatt ezekben a hosszú távra kiadó lakásokért is 5-30 százalékkal több bérleti díjat kértek a tulajdonosok 2016-ban a fővárosi átlaghoz képest. Ezzel szemben 2010-ben a belvárosi lakások albérletárai még csak 2-10 százalékkal voltak drágábbak a fővárosi átlagnál.

Az V. kerület a legdrágább

A budapesti átlagos havi bérleti díjakhoz képest

25-30 százalékkal többet kérnek értük – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Airbnb-hatás miatt egy 50 négyzetméteres V. kerületi lakásért havonta átlagosan 20 ezer forinttal kell többet fizetni a fővárosi átlagnál. Az I., VI., VII. és XIII. kerületi lakásoknál pedig 6-13 ezer forint a felár.

A turisták pörgetik

A lakáshotelek elterjedése a turizmus felfutásával, valamint azzal magyarázható, hogy a lakást kiadók számára nagyobb bevétellel kecsegtet.

Ugyanakkor nem minden ingatlan alkalmas a rövid távú lakáskiadásra, ezért vannak, akik már nem itt versenyeznek, és inkább újra a hosszú távú kiadást választották.

A turistáknak otthonosabb egy lakáshotel Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ez abból is látszik, hogy az idei albérletszezon augusztusi csúcsán duplájára nőtt a kínálat. Tavaly augusztushoz képest az oldalunkon 3 ezerről 6 ezerre emelkedett a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma a fővárosban – mondta az Ingatlan.com szakértője.

A budapesti lakáshoteleknél ez a mutató átlagosan 54 százalék, vagyis a rövid távra kiadó lakások átlagosan majdnem minden másnap üresen állnak – mondta Balogh László. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú kiadásnál

Csak a fővárosban 6300 lakáshotel

Budapesten

október végén több mint 6300 lakáshotelben lehetett megszállni,

és a szóban forgó lakások 75 százalékát a tulajdonosok be is jelentették az önkormányzatoknak, hogy szálláshelyként hasznosítják – mondta Balogh László az önkormányzati nyilvántartások adataira hivatkozva.

A turisták számának növekedése miatt terjed az Airbnb Magyarországon is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Magyarországon egyelőre nem született hivatalos információ vagy bejelentés arról, hogy bármilyen hatósági szigorítás lépne életbe a lakáshotel-kiadás terén, világszerte sok városban tettek ilyen lépést. Berlinben, Párizsban is szigorítottak a szabályokon, New Yorkban pedig október végén fogadták el azt a törvényt, amely megtiltja a 30 napnál rövidebb távú lakáskiadást.

Az Ingatlan.com szakértője azt is kiemelte, hogy tőlünk nyugatabbra jóval nagyobb arányban bérelnek lakást lakhatás céljából, így ott a rövid távú lakáskiadás miatt bekövetkező bérleti díjnövekedés is sokkal élesebb társadalmi ellenállást váltott ki.