A Fitch Ratings megerősítette Magyarország „BBB mínusz” osztályzatú adósbesorolását, és annak stabil kilátását is változatlanul hagyta, közölte az amerikai tőzsdezárást követően honlapján a hitelminősítő. Magyarország államadós-minősítése így a Fitchnél is a befektetési ajánlású kategória alapszintjén maradt. Az NGM szerint a hitelminősítői besorolásokban további javulás várható.

A Fitch pénteki minősítésével befejeződött a magyar szuverén osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálati programja. A devizában és forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzata továbbra is „BBB mínusz”, amely a Fitchnél is befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A folyó fizetési mérleg többletének köszönhetően az elmúlt években sikerült csökkenteni a külső adósságot, ugyanakkor az év végére várhatóan 74 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósság még mindig nagyon magas, közölte honlapján a Fitch. A hitelminősítő a pénteki döntéséhez fűzött kommentárjában a gyenge bankszektorra és az unortodox gazdaságpolitikára is kitért. A Fitch szerint utóbbi hozzájárult az alacsony beruházási hajlandósághoz, és hatással van a növekedési potenciálra is.

Mit vár Magyarországtól a Fitch?
A hitelminősítő prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal fog nőni, míg 2017-ben és 2018-ban 2,6 százalékkal bővülhet a GDP. A költségvetési hiány idén 1,7 százalékos lesz, míg jövőre 2,4, 2018-ban pedig 2,2 százalék. A GDP-arányos államadósság 2018-ra 71,4 százalékra fog csökkenni a 2015. év végi 74,7 százalékról.

Újabb felminősítéseket vár az NGM

A magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulást vár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a hitelminősítői besorolásokban is, derült ki a tárca péntek esti közleményéből. „A magyar gazdaság jó teljesítményének további erősítése és a versenyképesség javítása érdekében a kormány 2017-től – többek között – bérfelzárkóztatást és járulékcsökkentést javasol” – közölte az NGM. A minisztérium szerint

a hitelminősítői besorolásokban további javulás várható, hiszen az ötéves magyar állampapírok hozama már alacsonyabb, mint a lengyel kötvényeké, „pedig Lengyelország hitelminősítése három fokozattal jobb”.

Az elemzők nem vártak felminősítést

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője nem várt felminősítést. Szerinte a legtöbb, ami várható volt, az az, hogy a magyar adósbesorolás kilátásán javítanak – stabilról pozitívra. A hitelminősítők „fölfelé mindig óvatosabbak” az elemző szerint.

Nincs nagy jelentősége a mai döntésnek” – hangsúlyozta az Origónak Török Zoltán, aki szerint a nagy lépéseket már mindhárom hitelminősítő meglépte az idén, azaz Magyarország ismét a befektetési kategóriában található.

A szakértő további felminősítéseket vár a jövőben, de úgy véli, hogy ennek „olyan nagyon nagy jelentősége már nincsen”, ugyanis minőségi különbség a között van, hogy egy adós befektetésre ajánlott kategóriában van, vagy nem.

Az elemzők nem vártak felminősítéstForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Török Zoltán szerint a magyar makrogazdasági adatok rendben vannak, legalábbis azok mindenképpen, amelyek érdeklik a hitelminősítőt:

  • gazdasági növekedés: a következő években visszatérhet a 3 százalékos, illetve az e feletti növekedés, azonban az idén még inkább a 2 százalékhoz lesz közelebb a GDP-bővülés;
  • költségvetési politika: marad a viszonylag visszafogott, szigorú költségvetési politika, ugyanis a kormány elkötelezett az alacsony hiány mellett – még akkor is, ha jön néhány lazító intézkedés, de a költségvetési hiány a 3 százalékos határ alatt marad;
  • államadósság: a GDP-arányos adósságráta tovább csökken.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a legnagyobb valószínűsége (60 százalék) annak volt, hogy a Fitch nem dönt a magyar adósbesorolásról – erre van lehetősége a hitelminősítőnek, ugyanis az uniós szabályozás arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák a szuverén adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

Arra, hogy a Fitch változatlanul hagyja a magyar besorolást, 30 százalék esélyt láttak az Equilornál, míg a legvalószínűtlenebb forgatókönyv (10 százalék) szerintük az volt, hogy stabilról pozitívra javítják az adósbesorolás kilátását.

Amikor a Fitch májusban felminősítette Magyarországot, akkor azt mondta, hogy ha

  • tovább mérséklődik a külső eladósodottság,
  • csökkenő pályán marad az államadósság, és 
  • a GDP-növekedés a vártnál erősebb lesz, 

akkor újabb felminősítések jöhetnek. A fenti három kritériumból az első kettővel nincsen különösebb probléma Kiss Mónika szerint, ugyanakkor a gazdasági növekedésünk az idén egy kicsit gyengébb lesz.

Ezt várták Londonban is

Hasonlóan látták a londoni elemzők is: a TD Securities például előrejelzésében azt írta, hogy a Fitch nemrég minősítette fel a magyar szuverén osztályzatot, és a ház ennek alapján péntekre nem várt újabb osztályzatmódosítást.

Magyarország a Fitchnél is a befektetési kategória alapszintjén találhatóForrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

A jelenlegi besorolás változatlanul hagyásának valószínűségére utalt az is, hogy a magyar minősítésre – a másik két hitelminősítőhöz hasonlóan – a Fitch stabil kilátást tart érvényben. A kilátás módosítása ugyanakkor nem előfeltétele az osztályzat megváltoztatásának: például a Standard & Poor's a legutóbbi két magyar felminősítést úgy hajtotta végre, hogy előzőleg nem javította stabilról pozitívra az osztályzati kilátást.

Érett a felminősítés

A Fitch Ratings májusban, a Standard & Poor's szeptemberben, míg legvégül novemberben a Moody's Investors Service is visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Jelenleg mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategória alapszintjén tartja nyilván a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője korábban azt mondta az Origónak, hogy már régóta indokolt volt a felminősítés, ráadásul tavaly óta minden jelentősebb vizsgált mutató javult. Az elemző szerint a novemberi felminősítés mellett szólt, hogy

Észak- és Nyugat-Európa a legbiztonságosabb

A Fitchnél az Európai Unión belül – ahogy a régiónkban is – jelenleg Romániának és Bulgáriának van hasonló („BBB-”) adósbesorolása. Az EU-n belül a Fitchnél jelenleg a befektetésre nem ajánlott kategóriában Portugália („BB+”), Horvátország („BB”), Ciprus („BB-”) és Görögország („CCC”) van.

Az a fenti térképen is jól látható, hogy a hitelminősítőnél az unió perifériáján található országoknak van rosszabb adósbesorolása, míg az északi és nyugati államok jobb osztályzatokat kapnak.

A környező országok közül pedig csak Szerbiának („BB-”) és Ukrajnának („B-”) van rosszabb hitelbesorolása, mint Magyarországnak, míg a Fitch szerint a régió legkevésbé kockázatos tagállama Ausztria („AA+”).

A Fitch felülvizsgálatával befejeződött a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, ugyanis a három nagy nemzetközi cég vizsgálati menetrendjeiben Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.