Nem sokat segített Szaúd-Arábia felszólítása, hogy az OPEC-országok csökkentsék olajkitermelésüket, az olaj ára zuhan, elsősorban a dollár erősödése miatt.

Dohában egyeztet számos OPEC-tagország és a nem tagállam Oroszország képviselője a termeléscsökkentés lehetőségéről. A mostani tárgyalás mintegy előkészítője az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok november 30-ikai bécsi ülésének, ahol a termelés csökkentéséről akarnak megállapodást aláírni.

Tengeri olajfúrótoronyForrás: AFP

Az egyeztetés kezdete előtt Szaúd-Arábia azt javasolta az OPEC-országoknak, hogy napi 32,5 millió hordóra csökkentsék a termelésüket. Hivatalos adatok szerint az OPEC 14 tagállama napi 33,64 millió hordó kőolajat termelt októberben, ami napi 236 millió hordóval haladta meg a szeptemberi szintet.A szaúdi javaslatban az nem szerepelt, hogy mikortól kellene csökkentenie az OPEC-nek az olajtermelést.

Oroszország olajtermelése 2,3 százalékkal nőtt az év elejétől november 15-éig tartó időszakban éves összevetésben, és várhatóan 540-545 millió tonna lesz az idén. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a napokban azt mondta, hogy jövőre az orosz olajtermelés eléri az 548 millió tonnát.

Oroszországban évek óta nő az olajtermelés, 2015-ben átlagosan napi 10,726 millió hordó kőolajat bányásztak. A tavalyi termelés 534 millió tonna volt, ami 1,4 százalékkal haladta meg a 2014. évit.
Elemzők azt mondták, hogy

a szaúdi javaslatnak emelnie kellett volna péntek délelőtt a kőolaj árát, ez azonban elmaradt a dollár erősödése miatt. 

Az erősödő dollár visszafogja a külföldi olajvásárlásokat, mert a magasabb dollárárfolyam mellett megdrágul a dollárban jegyzett kőolaj beszerzése. Délelőtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 62 cent csökkenéssel 45,87 dolláron állt.