A nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők november 25-ig, vagyis most péntekig pályázhatnak az Erzsébet-program keretében meghirdetett szociális üdülési támogatásokra, mondta el az Origónak Lénárd Gábor, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) stratégiai tanácsadója. Az üdülési támogatást mintegy negyven szálláshelyen lehet felhasználni, többek között Bükfürdőn, Egerben, Galyatetőn, Hajdúszoboszlón, Hévízen és Zalakaroson.

A részvétel feltétele a nyugdíjasok esetében a legalább 60 éves életkor és a maximum havi 147 ezer forintos nyugdíj; a fogyatékossággal élőknél a legalább 18 éves életkor és a jogosultság igazolása,

fogalmazott Lénárd Gábor.

Mint elmondta, a jelentkezést a www.erzsebetprogram.hu oldalon adhatják be a pályázók. Itt az előzetes regisztráció után ‒ amely során egy hozzájáruló nyilatkozatot is ki kell tölteni és aláírva feltölteni ‒ nyújthatók be a pályázatok.

 

Lénárd GáborFotó: Hirling Bálint - Origo


A pályázatok benyújtásában a Kormányablakok és az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek is segítséget nyújtanak.

A pályázati hozzájárulás nyugdíjasok és fogyatékossággal élők esetében fejenként ötezer forint, a támogatással pedig pedig 4-5 napos, teljes ellátással és fürdőbelépőkkel kiegészített üdülési lehetőség foglalható le, az ország mintegy negyven pontján. A fogyatékkal élők esetében a kísérő is részesül támogatásban.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy ezen kívül új pályázatok is indulnak:

december elsejétől a nagycsaládosok adhatják majd be jelentkezésüket december 30-ig.A legalább háromgyermekes családoknak igazolniuk kell, hogy a gyermekek után családi pótlékra jogosultak, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem nem magasabb, mint a minimálbér. A pályázati hozzájárulás az ő esetükben felnőttek és 14 év feletti gyerekek számára fejenként ötezer forint, a 3-14 éves gyerekeknek 2500 forint, hároméves kor alatt pedig ingyenes.
A nyertesek a szállásfoglalást követően 2018 végéig használhatják fel az Erzsébet-programban elnyert üdülési lehetőséget.

 

Forrás: MTI/Soós Lajos

Lénárd Gábor az eddigi eredményeket összegezve kiemelte, hogy

az Erzsébet-programban 800 ezer ember jutott üdülési támogatáshoz és számuk a jövő év végéig várhatóan meghaladja majd az egymilliót.Az arányokat tekintve a nyugdíjasok 15 százaléka, a fogyatékkal élők 35 százaléka, a nagycsaládosok 30 százaléka vette eddig igénybe az Erzsébet-program kedvezményes üdülési támogatását. A most kiírt pályázatokra mintegy 4,5 milliárd forintot fordítanak, a pályázatok fedezete rendelkezésre áll. A szabad helyek egyre fogynak, így érdemes mihamarabb benyújtani a pályázatokat.