Novemberben az októberi hároméves mélypont után tavaszi szintjére erősödött a GKI konjunktúraindexe, az üzleti és fogyasztói várakozások is optimistábbak lettek. A GKI konjunktúraindexe mintegy két és fél éve viszonylag szűk sávban mozog, most ennek is közepe táján jár - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex az októberi mínusz 4,5 pontról mínusz 2,2 pontra javult, az üzleti bizalmi index 1,0 pontról 2,8 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 20,3 pontról mínusz 16,5 pontra javult novemberben.

Pluszba került a kunjuktúraindexForrás: Dreamstime

Novemberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével mindegyik ágazat bizalmi indexe emelkedett, igaz, az iparé csak keveset. Az iparban a termelési kilátások, a rendelésállomány - az exportot kivéve -, és a készletek megítélése egyaránt kedvezőbb lett, egyedül az elmúlt időszak termelésének megítélése vált valamivel rosszabbá. A beruházási szándék is erősödött, főleg 2017-re.

Csúcsra jutott az építőipar

Az építőipari bizalmi index értéke novemberben számottevően nőtt, s ezzel 14 havi csúcsára jutott.A magas- és a mélyépítő cégek kilátásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termelés megítélése novemberben némileg, a rendelésállomány értékelése jelentősen javult az előző hónaphoz képest.

 

14 havi csúcson az építőipar bizalmi indexeFotó: Hirling Bálint [origo]

A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi szintre esett vissza. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése egyaránt romlott, a készleteké viszont javult. A szolgáltatói bizalmi index emelkedésében főleg az általános üzletmenet javuló megítélésének volt szerepe.

A foglalkoztatási szándék különösen az építőiparban, de az iparban és a szolgáltató cégek körében is kedvezőbbé vált, a kereskedelemben nem változott.

Jelentősen csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme és csökkent a fogyasztók inflációs várakozása.

Több marad

Az értékesítési árak emelkedésére számítók köre a szolgáltató szektor kivételével minden ágazatban bővült, de a termelők többsége továbbra sem gondol áremelésre.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban kissé romlott, a többi ágazatban - különösen a kereskedelemben -, valamint a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben az októberi csökkenést követően júliusi szintjére emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét valamint várható megtakarítási képességét is jobbnak érezte, mint októberben.