Pest megyének a nyugdíj miatt össze kell kapnia magát

idős fiatal nyugdíj
SOCIAL AID FOR ELDERLY PERSON B. BOISSONNET / BSIP
Vágólapra másolva!
Még mindig sokan bonyolultnak találják a biztosítási szolgáltatásokat. Az utóbbi három évben viszont tovább javult a biztosítók megítélése. A fiatal korcsoport alulbiztosítottsága továbbra is kiaknázatlan terület. Az öngondoskodást a megkérdezettek 52 százaléka tartja fontosnak - derül ki a Deloitte és a Scale Research felméréséből. Meglepő adat, hogy Pest megye a nyugdíj- és egészségbiztosításokban alul maradt.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három évben egyértelműen javult a biztosítók megítélése, ami továbbra is kedvezőbb a bankokénál. A biztosítók tevékenységének fontosságáról a megkérdezettek többsége vélekedik pozitívan. Biztató jel, hogy az öngondoskodást immár a megkérdezettek 52 százaléka tartja fontosnak.

A legtöbb biztosítással a

30-39 és az 50-59 év közötti korcsoport rendelkezik.

A mostani felmérésből az látszik, hogy a 18-29 év közötti korcsoport arányosan kevesebb biztosítással rendelkezik, mint a teljes népességhez viszonyított aránya.

A fiatalok inkább az egészségbiztosításra költenek Forrás: AFP

Mivel ez a korcsoport egyértelműen alulbiztosítottnak tekinthető, a biztosítóknak célszerű lenne kiemelt figyelmet fordítaniuk erre a szegmensre – mondta Mérth Balázs, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős partnere.

Miért nem köt biztosítást?

  • A megkérdezettek 37 százaléka azért nem köt biztosítást, mert nem engedheti meg magának,
  • A tavalyi 32 százalékhoz képest 42 százalékra nőtt azok aránya, akik bonyolultnak találják a biztosítási szolgáltatásokat.
  • Új szerződések megkötésénél továbbra jelentős a biztosítási szakember szerepe, kivétel a KGFB, ahol a hagyományos és az online csatornák aránya nagyjából 50-50 százalék.

Fókuszban a nyugdíj- és egészségbiztosítás

Az eredményekből kiderült, hogy a nyugdíjbiztosítási termékekre inkább megtakarítási, és nem öngondoskodási termékként tekintenek a megkérdezettek. Ez abból látszik, hogy azok aránya, akik gondolkodnak azon, hogy a közeljövőben megszüntessék nyugdíjbiztosításukat, jelentősen magasabb (20%), mint ugyanez az arány az életbiztosításuknál (8%). Annak ellenére, hogy előbbit még inkább hosszú távra lenne érdemes kötni.

40 év felettiek már a nyugdíjra tesznek félre Forrás: BSIP/B. BOISSONNET / BSIP/B. Boissonnet

Az idei felmérésből az látszik, hogy nyugdíjbiztosításnál a 40 év alattiak, az egészségbiztosításoknál a 30 év alattiak és 50-es éveikben járók a leginkább alulreprezentáltak. Ez főként azzal függhet össze, hogy általában 30 év felett válik az ember családossá, így az egészségre vonatkozó gondoskodás főként ekkor kezdődik meg, elsősorban a gyerekek miatt. 40 év felett pedig már a nyugdíjtermékek válnak népszerűbbé, mert ekkor már az öngondoskodásra helyeződik a hangsúly - mondta Mérth Balázs.

Az alul-, illetve felülbiztosított rétegek a nyugdíj- és egészségbiztosítás tekintetében még nagyobb mértékű eltéréseket mutatnak a jövedelem szerinti megoszlásoknál.

A nyugdíjbiztosítások elterjedtsége a 110 ezer forint nettó jövedelem után emelkedik meg erősen,

míg az egészségbiztosítások jelentősebb elterjedése a 150 ezer forint feletti nettó jövedelemmel rendelkezők között látható.

Pest megyében nem népszerű az öngondoskodás

Meglepetésként tapasztaltuk, hogy az egészség- és nyugdíjbiztosítások aránya a népességhez képest a központi régióban, elsősorban

Ez részben kihasználatlan potenciállal, részben pedig azzal magyarázható, hogy a biztosításkötés szempontjából kedvezőtlen demográfiai jellemzők, például a fiatalabb lakosság is erre a régióra koncentrálódik - mondta Mérth Balázs.