Az alapkamat nem változott, de a kamatfolyosó igen

2016.11.22. 15:57

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, de tovább, 1,1 százalékról 0,95 százalékosra szűkítette a kamatfolyosót.

A testület az egynapos hitelkamatot 15 bázisponttal 1,05-ről 0,9 százalékra csökkentette, míg az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta.

Az alapkamathoz nem nyúlt a monetáris tanácsFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MNB irányadó kamatának változatlansága nyomán a három hónapos jegybanki betétre fizetett jegybanki kamat változatlanul 0,9 százalék, és ugyanerre a szintre húzták most le - az egynapos fedezett hitel kamata mellett - az egyhetes fedezett hitel kamatát is, amely eddig 10 bázisponttal magasabb, 1,0 százalékos volt.

Ismét sikerült meglepnie a piacokat 

A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az alapkamathoz az MNB Monetáris Tanácsa, de így sem maradtak teljesen változatlanok a kamatkondíciók.

A kamatfolyosó már nem egyszerűen aszimmetrikus az alapkamat körül, hanem az alapkamat maga is a kamatfolyosó felső szélén van.

Emellett az egyhetes fedezett hitel kamatát is csökkentette az MNB, a korábbi 1% helyett ez is 0,9 százalékos szinten áll a holnapi naptól - közölte Oszlay András, a Takarékbank elemzője.

Gyengült a forint

A kamatok csökkentésével az MNB a hitelezés növelésére, illetőleg a külföldi források leépítésére igyekszik ösztönözni a bankokat, bár ez utóbbi már jelentős részben bekövetkezett. A forint már a bejelentést megelőző órában gyengülőbe fordult az euróval szemben, és a 308 alatti szintekről a 309-es szint közelébe kúszott, a kamatdöntés bejelentése óta is itt tartózkodik - közölte elemzésében a Takarékbank.