Nincs jó hírünk az 55 év körülieknek

2016.11.22. 09:04

A 40 körüli munkavállalók keresik a legtöbbet, a legkevesebb fizetésre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdők számíthatnak Magyarországon. A fiataloknak a fizetés, az idősebbeknek a biztonság a fontosabb – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu online bérfelmérés legújabb kutatásából.

A legtöbbet a 35–44 éves munkavállalók keresik, bruttó átlagfizetésük 345 ezer forint.A képzeletbeli dobogó második fokán a 25–34 évesek vannak havi 315 ezer forintos bérrel, míg a 45–54 évesek átlagosan bruttó 300 ezer forintot kapnak.

Két korcsoport veszélyben

Messze lemaradva követi őket a munkaerőpiac két legveszélyeztetettebb korcsoportja, az 55 év feletti munkavállalók, illetve a 25 év alattiak. Az előbbi csoport várható fizetése bruttó 250 ezer forint, az utóbbié pedig 210 ezer.

A pályakezdők a tapasztalatlanságuk miatt, az idősebb dolgozók pedig a korukat érintő megkülönböztetés miatt kerülnek hátrányos helyzetbe. Vannak azonban olyan területek, ahol mindkét korcsoport előnyöket élvezhet.

A 40 év körüliek bruttó 345 ezer forintot visznek hazaForrás: Thinkstock

A pályakezdőket örömmel vadásszák le például az informatikai, mérnöki cégek nemcsak állásbörzéken, hanem különböző gyakornoki programokon keresztül is. A szakmunkások körében pedig akkora a hiány, hogy az iskolából kikerült fiatalokra és a tapasztalt szakemberekre is hamar lecsapnak a munkaerő-közvetítő cégek. Nem csak a diplomásoknak és szakmunkásoknak vannak lehetőségeik, nagy a munkaerőhiány a kiskereskedelemben is.

A kutatásból az is kiderül, hogy a két generáció nem ugyanazt tartja fontosnak, a fiataloknak jobban számít a fizetés nagysága, az idősebbeknek pedig a biztonságérzet.Ezt támasztja alá az is, hogy a 18–24 éves korosztály az egyedüli, ahol az álláskeresők többet kérnek, mint amennyit ténylegesen kaphatnának.

Az 55 éves korosztály is veszélyeztettnek számítForrás: Thinkstock

A Workania.hu adatbázisába feltöltött önéletrajzokban megadott fizetési elvárások elemzéséből kiderült, hogy minden korcsoport harmadával kevesebbet kér, mint a reális keresetek átlaga. Ez alól egyedül a legfiatalabb generáció képez kivételt, amely átlagosan 250 ezer forintot szeretne keresni, közel 20 százalékkal többet, mint a korcsoport átlagfizetése.