Megnyeste a brexit a milliomosok számát

2016.11.22. 14:46

A dollármilliomosok száma Nagy-Britanniában 15 százalékkal csökkent, ahogy az európai uniós tagságról szóló népszavazás körüli időszakban a font és a részvények piacát egyaránt felfordulás jellemezte. A globális összvagyon szerény emelkedése ezzel együtt a gyenge gazdasági növekedést tükrözi vissza.

A brit háztartások vagyona 1,5 ezer milliárd dollárral, vagyis 10 százalékkal csökkent a 2016 júniusában véget ért 12 hónapban – idézi a Bloomberg a Credit Suisse jelentését. A bank ezt a zsugorodást a brexit közvetlen hatásával kapcsolata össze.

A szigetországban a 14 ezer milliárd dolláros összesített magánvagyon mintegy 49 millió felnőtt között oszlik szét, akiknek majdnem 5 százaléka 1 millió dollárnyi, vagy nagyobb, összeggel rendelkezik. A brexitszavazás meglepő eredménye viszont erősen hozzájárult ahhoz, hogy

a font 15 százalékot süllyedjen ebben az évben, a helyi részvénypiac pedig a legnagyobb egynapos esést szenvedje el a 2008-as válság óta. Noha a részvényárfolyamok azóta felpattantak, a politikai és gazdasági bizonytalanságok továbbra is megnehezítik a helyzetet Nagy-Britanniában.

A font/dollár árfolyam változásaForrás: Investing.com

A 12 hónapos időszak legnagyobb nyertese Japán volt, ahol a háztartások vagyona 19 százalékkal 24 ezer milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően a jen dollárral szembeni felértékelődésének. Az Egyesült Államokban ezzel párhuzamosan 85 ezer milliárd dollárra csökkent az összvagyon, amivel az USA már a nyolcadik egymást követő évben produkált zsugorodást.

Mindemellett Japán, az Egyesült Államok és Németország adta a legtöbb új milliomost a világnak. A vizsgált időszakban a legalább 1 millió dollárral rendelkező személyek száma 596 ezerrel 32,9 millióra emelkedett. A jelentés szerint a következő öt év során olyan országok tapasztalhatják a legnagyobb ugrást a milliomosok számában, mint Kína (73 százalék), India, Ausztrália és Kanada.

A globális összvagyon ezzel együtt világszerte 1,4 százalékkal 256 ezer milliárd dollárra bővült a vizsgált 12 hónapban. Az erősödés ezen mértéke a jelentés szerint a gyenge gazdasági növekedést tükrözi. A bank számításai szerint 2021-re a világ összvagyona várhatóan eléri a 334 ezer milliárd dollárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK