Nincs készpénz, nincs probléma

2016.11.23. 06:41

Az étteremben már nem is tudtak visszaadni a magyar üzleti utazónak, a bankrablónak meg már nincs nagyon mit rabolnia. Mi a baj a készpénzzel? Miért nem szeretik a skandinávok? Tényleg készpénzmentesen akarnak élni? És ha igen, sikerülhet? 

A norvég pincér szemei elkerekedtek. Riadt tekintete ide-oda ugrált Gábor és a kezében tartott 500 koronás között. „Ezzel lesz egy kis gond” – nyögte ki végül angolul. 

Bajban a pincér

Gábor üzleti úton járt Oslóban a múlt héten. A feleségét is magával vitte. A karácsonyi vásár forgatagából menekültek be a Friday’s lánc egyik éttermébe. Az asszony hamburgert evett, Gábor grillcsirkét. Utána kérték a számlát, hogy mehessenek. 

„430 korona” – állt a cechen. 

Gábor előhalászott egy 500-ast a tárcájából, a pincér meg lefagyott. 

Majd felocsúdott, és elrohant (a pénz nélkül). Öt perc múlva került elő megint, és közölte, hogy nem tudnak visszaadni, mert üres a kassza. A pincér átszaladt a szomszédos két étterembe, de ott sem tartottak készpénzt. Vasárnap volt, az üzletek meg zárva. 

Hiába nyúl a zsebébe Oslóban...Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hinrich Bäsemann

Végül úgy sikerült megoldani a dolgot, hogy az étterem egyik alkalmazottja felvett egy ATM-ből némi koronát, és abból már vissza tudtak adni. 

Sajnáljuk, rabló úr!

A Gáborék által tapasztalt jelenség nem is olyan új Skandináviában. Két éve, egy márciusi reggelen egy fekete sapkás férfi lépett be a stockholmi Skandinaviska Enskilda bank egyik fiókjába, elővett egy pisztolyt, majd elüvöltötte magát: „Rablótámadás!” 

A férfi elővett egy zsákot, az egyik alkalmazotthoz vágta, és felszólította, hogy pakolja tele pénzzel. Az alkalmazott pedig hűvös nyugalommal közölte, hogy 

a bankban nincs készpénz. 

Se a széfekben, se az ügyintézőknél, sehol. „Sajnálom” – tette hozzá bűnbánó hangon. 

Svédország 1600 bankfiókjából 900-ban már egyáltalán nem tartanak készpénzt, és 

egész régiók maradtak mára bankautomaták nélkül. 

A készpénz bölcsője... és a sírja is?

Európában először Stockholmban nyomtattak papírpénzt, 1661-ben. Most, 2016-ban viszont ott tartunk, hogy Svédországban és a környező országokban valósulhat meg először a közeljövőben a teljesen készpénzmentes társadalom

Egyáltalán nem használok már készpénzt” 

– mondta a 26 éves svéd tanársegéd, Louise Henriksson. „Nincs rá szükség. A boltok nem kérik, sok bankban pedig már egyáltalán nincsen. Most már egy csokiszeletet és egy papírlapot is meg lehet venni kártyával vagy mobillal.” 

...vagy éppen StockholmbanForrás: robertharding/Yadid Levy/Yadid Levy

A svéd buszokon már évek óta nem fogadják el a készpénzt, és a stockholmi metróra sem lehet már vele jegyet venni. 

Az üzletek az országban dönthetnek úgy, hogy nem hajlandóak a fizikai pénzzel vesződni. 

Tavaly Svédországban a tranzakciók mindössze 2 százaléka folyt le készpénzben, 

és 2020-ra ez az arány fél százalékra csökkenhet. Az üzletekben még valamivel nagyobb a készpénzes vásárlások aránya (20%), de még mindig messze a világátlag alatt van (75%). 

„A svéd társadalom öt éven belül készpénzmentes lesz” – mondta Niklas Arvidsson, a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem professzora. 

Az erdő közepén is kártyával

Nagyon úgy néz ki, hogy a professzornak igaza van. Gábor a Facebookon osztotta meg a fenti éttermi élményét, és számolatlanul érkeztek ehhez hasonló élménybeszámolók Skandináviából.

„Van egy lapp sátor az erdő közepén” – meséli valaki, aki Norvégiából tért haza. „Egy lapp nő ül benne, ő látja vendégül az embert. 

Petróleumlámpával világít. De kártyával fizetni, azt lehet nála.” 

„Amikor Helsinkiben megkérdeztem a taxistól, hogy lehet-e kártyával fizetni, úgy nézett rám, mint egy marslakóra. Azt felelte: Uram! Ez Finnország!” 

Melegágy és veszély 

A készpénzzel két fő gond van a skandinávok szerint. Egyrészt a korrupció melegágya, másrészt biztonsági kockázata is van, hiszen rablásra és erőszakra ösztönzi a bűnözőket (persze rabolni a digitális világban is lehet, de ott legalább nem kell attól félnünk, hogy a tolvaj leüt, leszúr, lelő minket).

Árulkodó, hogy Svédországban már az internetbankos azonosítóval igazolhatja magát az ember az összes hatóságnál, az orvosi rendelőkben és az egyéb hivatalos oldalakon is.