Míg az elmúlt két évre a lendületes áremelkedés volt jellemző a belváros ingatlanpiacán, ez mára megtorpant. A szakemberek szerint érezhetően mérséklődött a kereslet.

Kismértékben gyengült az érdeklődés a belvárosi ingatlanpiacon a használt lakások iránt, ami azzal jár, hogy az árakat tekintve stagnálásba váltottunk - mondta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák V. és VI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Megállt az áremelkedésForrás: MTI/Jászai Csaba

Az ingatlantulajdonosok egyre inkább kezdik belátni, hogy nem lehet olyan eszeveszett áron eladni a lakásaikat, ahogy ők azt elképzelik. Mint mondta, az eladók egyre rugalmasabbak.

Lufi az ingatlanpiacon

Az árak az elmúlt két év jelentős mértékű emelkedése után most már a legjobb esetben is csak stagnálnak, de semmiképpen nem nőnek tovább a belvárosban. Viszont van egy ingatlanpiaci lufi is. Azért lufi, mert 

nincs mögötte semmi, ami indokolná az árak ilyen mértékű emelkedését.

Felejtse el, hogy 8 millióért vesz egy lakást

A négyzetméterárak a belvárosban 400 ezer forintnál indulnak, de a felkapottabb utcákban magasabbak. A Podmaniczky utcában például 600 ezer forint a kezdő ár, de egy szép lakás esetén eléri a 800 ezer forintot is. Mivel az árak jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt két évben, így már nincs olyan, hogy valaki "vesz a gyerekének egy kis lakást 8 millióért" – mondta az ingatlanközvetítő.

Ugyanakkor további áremelkedés a közeljövőben már nem várható. Várhatóan stagnálnak az árak, sőt korrekcióra is sor kerülhet, különösen abban az esetben, ha az új építésű lakások nagyobb számban megjelennek a piacon.

Egy árban az új és használt lakásokForrás: MTI/Balaton József

Még a belvárosban is akad példa olyan új építésű lakásra, melyet 700 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Ez gyakorlatilag azonos a környék használtlakás-áraival. Így pedig a vevők inkább az új lakást fogják megvenni.

Schneider Zoltán szerint a beruházók nem fogják már emelni az áraikat, mert szeretnék eladni a lakásokat, így ezekhez fog igazodni a használt ingatlanok ára. Ez pedig bizonyos környékeken – ahol van a közelben új fejlesztés – akár árcsökkenést is eredményezhet a használt lakásoknál.