Hatalmas káosz lett a készpénzreformból

2016.11.22. 15:20

Megszűnik az ötszázas, de lesz új. Nem lesz ezres, de lesz kétezres. Az emberek a bankok előtt balhéznak, a miniszterelnök a feketegazdasággal küzd. Év vége a határidő, de ennyi idő nem lesz elég. 

Feszültség, verekedésig fajuló viták, ökölharcok színterei lettek az indiai bankok a hírek szerint. A háttérben az áll, hogy az indiai kormány két hete jelentette be, hogy az év végéig az indiai rúpia két legnagyobb címletét kivonja a forgalomból.

Sok pénz, kevés idő

A rendelkezésre álló kevés idő pedig úgy néz ki, nem elég arra, hogy az összes érintett pénzzel bíró indiai be tudja váltani a megszűnő bankókat kisebb címletekre, vagy hogy feltegye egy bankszámlára. 

Az év végéig van erre lehetőség. 

Ez nem is tűnik olyan meglepőnek, ha figyelembe vesszük, hogy a döntéssel az Indiában keringő készpénz 85 százaléka hamarosan használhatatlan lesz. 

Fehérítené a gazdaságot a miniszterelnökForrás: AFP/Prakash Singh

Narendra Modi november 8-án 

minden előzetes figyelmeztetés nélkül jelentette be, hogy másnaptól kivonják a forgalomból az 500 és az 1000 rúpiásokat. 

Az ötszázasból elkezdték már az új verzió nyomtatását, az ezres azonban teljesen megszűnt, helyette a 2000-es címletet vezetik be. 

Rendőrök és félkatonák

Óriási sorok a bankok előttForrás: AFP/Diptendu Dutta

Azóta hosszú sorok állnak országszerte a bankok és az ATM-ek előtt, a kormánynak pedig látszólag nincs épkézláb ötlete arra, hogyan segítse át a népet a nehézségeken – közölte a CBS News

Emberek ezrei várnak arra órákon át, hogy hozzájussanak a frissen nyomtatott új bankjegyekhez. 

A nagy roham miatt sok bank ki is fogyott az új címletekből, írja a CNBC. Bajban vannak a turisták is, hiszen a hosszú sorok miatt ők sem tudnak pénzt felvenni az automatákból. 

A Bloomberg szerint arról is terjednek hírek, hogy sokan rohantak aranyat vagy drága órákat venni, hogy így szabaduljanak meg a készpénzüktől, és egyben be is fektessék. Mások pedig élelmiszert halmoztak fel. 

Órákat kell várniForrás: India Today Group/Living Media India Limited

A hosszú sorban állás, a bizonytalanság és a feszültség pedig sok helyen torkollott erőszakba, úgyhogy sok pénzintézet mellé rendeltek ki rendőröket és félkatonai egységeket. A zavargások könnyen lázadásokká duzzadhatnak  – figyelmeztette a kormányt az ország legfelsőbb bírósága.

Készpénzes gazdaság

A Modi-kormány azért találta ki mindezt, hogy kifehérítse az emberek által otthon rejtegetett, adóbevallásokba be nem kerülő feketepénzeket. India alapvetően készpénzes gazdaság, a tranzakciók 78 százaléka történt készpénzben tavaly. Ha viszont csak a fogyasztói piacot nézzük, az arány 98 százalék, azaz alig fizet valaki bankkártyával vagy átutalással. 

Körülbelül 600 millió embernek pedig még bankszámlája sincs.