Az Európai Központi Bank hazavágta a német kötvénypiacot

2016.11.23. 14:40

Rekordmélységbe süllyedt a kétéves német államkötvények hozama, mert lehet, hogy az Európai Központi Bank (EKB) meghosszabbítja a jövő márciusáig meghirdetett kötvényvásárlási programját.

A Schatz néven ismert német állampapírok hozama mínusz 0,75 százalékra csökkent, miután kedden, hónapok óta először, mínusz 70 százalékra esett. Az ING bank elemzője szerint a hozamcsökkenés az okozza, hogy növekszik a fedezethiány, mivel a bankok, pénzpiaci alapok, biztosítók és más befektetők a repópiacon gyakran helyeznek el egymásnál fedezetként rövid lejáratú német államkötvényeket rövid távú finanszírozási ügyletek során.

Nem mindenki használhatja az EKB egynapos jegybanki betétét, így biztonságos helyet keresnek a pénzüknek" - mutatott rá Benjamin Schroeder, az ING stratégája.

Az Európai Központi Bank központja FrankfurtbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Az EKB tavaly márciusban indította el kötvényvásárlási programját. Az eredetileg másfél évre tervezett program futamidejét decemberben további minimum hat hónappal hosszabbította meg a kormányzótanács, a 60 milliárd eurós keretösszeget pedig idén áprilisi hatállyal emelte 80 milliárd euróra.

A program keretében már jóval

több mint ezermilliárd eurót pumpált az euróövezeti jegybank a pénzügyi rendszerbe, ami azt eredményezte, hogy számos befektető a készpénz bőségével küzd.
A Schatz hozama végül elrugaszkodott napi mélypontjáról és 8 bázisponttal mínusz 0,68 százalékra emelkedett, miután az Európai Központi Bank jelezte, hogy igyekszik több kötvényt kölcsönadni, megakadályozandó az 5500 milliárd eurót mozgató repópiac befagyását. A kétéves német államkötvény holland megfelelőjének hozama mínusz 0,71 százalékról mínusz 0,66 százalékra, a franciáé pedig mínusz 0,62 százalékról mínusz 0,57 százalékra nőtt.