Csak a populizmus erősödése kezdheti ki az eurót

Mario Draghi EKB elnök ECB
President of European Central Bank (ECB) Mario Draghi adresses the media after attending a meeting of the Committee on the Affairs of the European Union (Europaausschuss) of German lower house of parliament (Bundestag) in Berlin on September 28, 2016. / AFP PHOTO / STEFFI LOOS
Vágólapra másolva!
Az euróövezet gazdasági teljesítményének háromnegyedét adó országokban egy éven belül választásokat tartanak, és ennek a politikai következményei jóval nagyobb veszélyt jelentenek az euróra nézve, mint a pénzpiacok bármilyen megingása. Utóbbitól az Európai Központi Bank ugyanis képes megvédeni a 19 tagú monetáris közösséget, áll a bank pénzügyi stabilitási jelentésében.
Vágólapra másolva!

Nem tart az eurózóna korábbi adósságválságának kiújulásától az Európai Központi Bank (EKB), mert a rendelkezésére álló monetáris eszközökkel képes biztosítani az övezet stabilitását, derül ki a bank nemrég kiadott pénzügyi stabilitási jelentéséből.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Steffi Loos

A pénzpiacokat sokkal inkább a politikai jellegű kockázatok tarthatják bizonytalanságban:

egyrészt Donald Trump megválasztott amerikai elnök gazdaságpolitikai lépéseivel kapcsolatos félelmek, másrészt a brexithez hasonló európai fejlemények.

Az euróövezet GDP-jének háromnegyedét adó országokban ugyanis a következő 12 hónapban sorsdöntő választások lesznek, melyeken

okozhat meglepetéseket a populista irányzatok megerősödése.

A Bloomberg összeállítása szerint az övezet gazdaságának 21 százalékát adó Franciaországban április végén választanak elnököt és júniusban tartják az általános választásokat. Az eurózóna GDP-jének 29 százalékát adó Németországban augusztusban rendeznek általános választásokat, az olaszoknál pedig a december 4-re kitűzött népszavazás okozhat kormányválságot. Ausztriában ugyanezen a napon elnökválasztás lesz, Hollandiában pedig márciusban lesznek az általános választások.

A EKB jelentése a veszélyek között említi

az euróövezet néhány nagybankjának instabil helyzetét és az alacsony kamatkörnyezetből fakadó csökkenő nyereséget,

összességében azonban kedvező képest fest a kilátásokról. A központi bank most

1,6 százalékos gazdasági bővülést és 1,25 százalékos inflációt jósol

a következő évre, ami a korábbi évekhez képest kedvezőnek tekinthető.

Az EKB úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és gazdasági helyzet miatt az euróövezet ellenállónak nevezhető az esetleges pénzügyi felfordulásokkal szemben.