Sztrájk volt éjjel a kecskeméti Mercedes-gyárban

Mercedes-Benz Werk Kecskemét, Ungarn: Produktion CLA Shooting BrakeMercedes-Benz Kecskemét plant, Hungary: CLA Shooting Brake production Mercedes-Benz Werk Kecskemét: Produktion CLA Shooting Brake ;

Mercedes-Benz Kecskemét plant: CLA Shooting Brake produ
Mercedes-Benz Werk Kecskemét: Produktion CLA Shooting Brake ; Mercedes-Benz Kecskemét plant: CLA Shooting Brake production;
Vágólapra másolva!
Hajnali fél egytől kétórás munkabeszüntetést tartottak a Mercedes kecskeméti gyárában. A Mercedesben körülbelül négyezren dolgoznak, közülük 60-an sztrájkoltak. A Mercedes kész további tárgyalásokat folytatni a Vasas Szakszervezettel a bérmegállapodás miatt. 
Vágólapra másolva!

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják.

László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni. A Mercedes a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével korábban már egy 20 százalékos kétéves bérfejlesztésről megállapodott.

László Zoltán azt mondta, a tegnap délutáni, másfél órás tárgyalás során azonban nem közeledtek az álláspontok, ezért a helyi bizalmi testület és a sztrájkbizottság úgy döntött, kétórás munkabeszüntetéssel adnak nyomatékot álláspontjuknak.

A gyár három munkaterületén a mintegy hatvan dolgozó

csütörtökön hajnali fél egykor függesztette fel a munkát. A munkáltató igyekezett ugyan más területekről átirányítani dolgozókat, de minden igyekezet ellenére - a szövetség szerint - a munkabeszüntetés termeléskiesést okozott.

A sztrájkoló munkások előbb az udvaron, később pedig az étkezőben tartózkodtak, majd két óra múlva újra munkába álltak. László Zoltán és a sztrájkbizottság két tagja szeretett volna bemenni a gyár területére, de erre nem kaptak engedélyt. Az alelnök véleménye szerint a szakszervezet tisztségviselőit be kell engedni a munkahelyre abban az esetben, ha ott tagjaik vannak. Különösen igaz ez a sztrájkbizottság tagjaira a munkabeszüntetés idején, hiszen a munkáltatóval együttműködve kerülhetnék el az atrocitásokat, előzhetnék meg az esetleges károkat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a helyi testület továbbra is fenntartja a 15 százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését, és egy évre szóló megállapodást kötne.

A Mercedesben körülbelül négyezren dolgoznak, közülük 60-an sztrájkoltak.

Forrás: Daimler AG

Egy megállapodás már megszületett

A Mercedes azt közölte az Origóval, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár vezetősége már megegyezett a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről.

A megállapodás szerint

20 százalékkal nő két év alatt a munkavállalók bére.

A korábbi években csupán 4-6 százalékos emelések voltak.

A megállapodás szerint a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 százalékkal (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik, az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok.

Éjjel kétórás sztrájk volt a kecskeméti Mercedes-gyárban Forrás: Daimler AG

Emellett jelentősen emelkedik valamennyi juttatásuk, mint például a jelenléti bónusz 2,5 százalékkal, célprémium (30-20 ezer forint), cafeteria (10-10 ezer forint). Mindezt figyelembe véve a jövedelemnövekedés átlagosan a 20 százalékot is eléri.

Ezt a megállapodást a Vasas Szakszervezet nem írta alá, és a bértárgyalásokat tovább akarják folytatni. A sztrájkolók, akik a munkabeszüntetésben részt vettek, az üzemi étkezdében gyűlhettek össze. A Mercedes szerint nem igaz, hogy a kollégáknak a hidegben kellett sztrájkolniuk.

A kecskeméti Mercedes- Benz gyár vezetősége kész a Vasas Szakszervezettel további megbeszéléseket folytatni.

A kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban a termelés rendben zajlik, most senki sem sztrájkol – közölte a Mercedes.