Donald Trump elnökké választása újabb indok lehet az OPEC tagjai számára, hogy a kitermelés csökkentéséről határozzanak a jövő heti találkozójukon – mondja a Bank of America Merrill Lynch nyersanyagpiaci csapata.

Szaúd-Arábia igyekszik a 4-4,5 százalékos kitermelés csökkentés irányába vezetni az OPEC tagokat, hogy kiegyensúlyozzák az olajpiaci kínálatot. Ez ugyanis hordónként nagyjából 10 dollárral emelhetné meg a fekete arany árfolyamát – írja a CNBC. Mindeközben a Bank of America elemzői úgy látják, Donald Trump megválasztása és a republikánusok kongresszusi győzelme plusz löketet adhat az olajtermelőknek.

A bank első szempontja, hogy a republikánusok politikája várhatóan erősebb dollárt, illetve magasabb kamatszinteket eredményez majd. Ezek közül pedig egyik sem túl jó hír a feltörekvő piacoknak, mi több, a régió olajkeresletének sem.

Az erősebb dollár ugyanis megdrágítja a zöldhasúban elszámolt olajat, amennyiben azt más devizában akarják megvásárolni. A magasabb amerikai kamatok pedig általában elcsábítják a befektetőket a kockázatosabb feltörekvő piacokról.

Az OPEC-nek számolnia kell a megváltozott kilátásokkalForrás: AFP/Alexander Klein

Ezen kilátások fényében pedig a bank szerint az OPEC-nek lépnie kell valamit, különösen akkor, ha Trump beváltja az ígéreteit, és magasabb vámokat vet ki az olyan feltörekvőkből érkező termékekre, mint például Kína.

Robbanó termelés

A második szempont, hogy

Trump kiemelt célja az amerikai energiatermelés felpörgetése a szabályozások csökkentése révén, ami fokozhatja a globális túlkínálatot az olaj piacán. Az amerikai kitermelők ugyanis korábban visszafogták a teljesítményüket, mivel az OPEC országoknál magasabb költségekkel kellett szembenézniük.

Most viszont az OPEC-nek számításba kell vennie, hogy a szabályozások enyhítése miatt megugorhat az amerikai kínálat, ami további nyomást helyezhet az egyébként is küszködő olajpiacra.

Az iráni helyzet

A Bank of America elemzői szerint az utolsó fontos tényező az USA és az OPEC kapcsolatában Irán jövőbeni helyzete. A nemzetközi szankciók korábbi feloldása ugyanis lehetővé tette Irán számára, hogy elkezdje helyreállítania az olajkitermelését. Donald Trump azonban többször jelezte, hogy ellenzi az Iránnal kötött megállapodást.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának változásaForrás: Investing.com

Ha pedig Teheránnak újabb szankciókkal kell majd szembenéznie, úgy igen nehéz lesz felpörgetnie az olajkínálatát, mivel a büntetések elriaszthatják a potenciális külföldi befektetőket, akik fontos szerepet játszanak az iráni olajpiacon. Az OPEC-nek tehát azt a tényezőt is figyelembe kell vennie, hogy a bank szerint jelenleg igen kevés külföldi beruházó gondolkodik azon, hogy Iránba menjen, tekintettel a Trump adminisztráció terveiből adódó bizonytalanságokra.