India több nagy városában ezrek mentek az utcára tiltakozásul a rosszul levezényelt készpénz csere miatt. A delhi kormányzatnak egyelőre nincs jó válasza a rúpiacsere miatt felgerjedt indulatok lecsillapítására. 

Most már több ezren tiltakoznak India nagyobb városaiban a rúpia két legnagyobb címletének kivonása ellen.

Növekvő káosz

November elején jelentette be Narendra Modi miniszterelnök, hogy másnaptól érvénytelennek számít az 500-as és az 1000-res rúpia. A bejelentést egyre fokozódó káosz követte. Az emberek órákig, olykor napokig állnak sorba tömegével a bankautomaták és -fiókok előtt. Sok a torzsalkodás, konfliktus és zavargás köztük.

A miniszterelnök szerint a lépés fontos része a korrupció elleni harcnak.

Az ellenzék szerint az akció balul sült el.

Lakhnauban, Kalkuttában és Bangalorban is ezrek vannak az utcán, a kommunista ellenzék által vezetett Kerala és Tipura államokban pedig

majdnem teljesen megállt az élet.

Készpénztársadalom

„Tiltakozunk a kormány által előidézett leírhatatlan pénzügyi vészhelyzet, és az emberek nyakára zúdított nehézségek ellen" - mondta Manis Tivari ellenzéki politikus.

A két címlet kivonása törvénytelen volt."

A tranzakciók 90 százaléka készpénzben történik Indiában, és sokaknak nincs bankszámlája.

Tüntetők jelszavakat skandálnak a Narendra Modi indiai miniszterelnök és a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen szervezett tüntetésen BangalorbanForrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

 

A két betiltott címlet alkotta az ország készpénzforgalmának több mint 80 százalékát.

Modi vasárnap szólalt meg először nyilvánosan a bankjegyek november 8-i betiltása óta. A miniszterelnök a digitális eszközök használatára buzdította a népet.

Monumentális fiaskó, és az ország GDP-jét mintegy 2 százalékkal fogja csökkenteni"

- mondta a múlt héten Manmohan Szingh volt miniszterelnök.

De miért van ez az egész?

Az indai kormány már mindenféle indokot és érvet bedobott (még a terrorizmust is, amit állításuk szerint sok indiai kp-vel támogat), az igazi ok azonban valószínűleg

az adókerülés megnehezítése.

A legtöbb tranzakció ugyanis készpénzben zajlik, és csak kevesen adóznak utánuk.

Tüntetők egy Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló képet égetnek az ellene és a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen szervezett tüntetésen BangalorbanForrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Az indiai társadalom mindössze 1 százaléka fizetett jövedelemadót

- a kormány adatai szerint.

A lakosság pedig rengeteg készpénzt halmozott fel. A megtakarításaikat otthon tartják a párnáik alatt, mindenféle ellenőrzés, vagy kontroll nélkül.

És mi lesz az így begyűjtött bankjegyekkel?

A központi bankok foglalkoznak a bankjegyek bezúzásával, ez nem újdonság. A régieket megsemmisítik, és újakat nyomtatnak. Az indiai jegybank sem kivétel. A bankjegyekből brikettet csinálnak.

A brikettekkel főznek, világítanak, fűtenek országszerte. Olcsóbb mint a szén, kevesebb kosz marad utána, és kevésbé is szennyezi a környezetet A leggyakrabban gyárak kazánjaiban végzik.

Bangalor, 2016. november 28. Tüntetők a Narendra Modi indiai miniszterelnök és a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen szervezett tüntetésen BangalorbanForrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

A bankjegyekből készült brikettekkel viszont más a helyzet. Ezek általában valamelyik szemétdombon végzik. Egy kis részüket újra felhasználják, ezekből naptár, írólap, miegymás lesz.

A 20 milliárd bankjegy ledarálása nem lesz komoly kihívás - állítják az indiai jegybanknál. Az elmúlt két évben 16 milliárd darabot pusztítottak el. „Van elég gépünk hozzá" - tették hozzá.