Thiel: „Egy startuppal akkor érdemes foglalkozni, ha...”

2016.11.28. 12:57

Kevés sikeresebb kockázati tőkés van Peter Thielnél. Nemcsak milliárdokat érő cégekben van üzletrésze, korai befektetője volt a Facebooknak is. De mi alapján tudja egy teljesen ismeretlen, egyelőre semmit nem teljesített cégről, letegye-e mellette a garast?

Egyetlen ökölszabály működik nála - írja a Business Insider. Az a startup a nyerő a szemében, amelyiknek csak akadozva lehet összefoglalni a lényegét.

„Azt hiszem, az igazán ígéretes cégekről bizonyos értelemben nehéz beszélni, nehéz elcsípni, mivel foglalkoznak pontosan” – mondja. Vagyis az a startup esélyes a sikerre, amelyik

szinte még nem is létező újdonságba vág bele. Amelyet ezért leírni sem könnyű. És az is biztató, ha nagyon kevesen értik meg.

A Google-ra például kezdetben azt mondta a világ, itt egy újabb keresőmotor. Holott valójában az első mesterséges intelligenciával működő keresőmotor volt. Kategóriát hozott létre. A Facebook nem újabb közösségi oldalként robbant be. Hanem az a közösségi oldal lett, amely teljesen új fogalmakat vezetett be az egész világ kapcsolati hálójában.

Peter Thiel, a PayPal alapítójaForrás: The Thiel Foundation

Thiel szerint ennek az inverze is igaz. Az üzleti és a technológiai életben mindig vannak divatszavak. Minél többet használ ezekből egy vállalkozás, annál nagyobb ívben kerüljük el. Ha azzal jönnek, big data, felhőszolgáltatás, szoftver mint szolgáltatás, egy a dolgunk: futás.

„Amikor idáig jutunk, az az első gondolatom, hogy szélhámosság van a dologban, ilyenkor menekülni kell, amilyen gyorsan csak lehet. Világos, hogy blöffel van dolgunk, szó sincs innovációról” – mondta Peter Thiel a Khosla Ventures nevű kockázati tőkebefektető vezetői konferenciáján.

Tekintse meg a teljes beszélgetésről készült videót ezen a linken.