Már szerdán bejelenthetik a nyugdíjemelést

2016.11.28. 09:55

A bérek emelkedése miatt elképzelhető, hogy jövőre magasabb lesz az infláció a korábban tervezettnél, így a 2017-re szóló nyugdíjemelés is nagyobb arányú lehet. A nyugdíjak emeléséről szerdán dönthet a kormány, ezt mondta Varga Mihály a Magyar Időknek.

A mostani bérmegállapodás valójában nagy jelentőségű korszakhatár, Magyarországon ezzel lezárult az alacsony munkabér időszaka – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte, hogy az egyezségben szereplő jelentős köztehercsökkentés sem az egészségügyi, sem a nyugdíjkasszát nem ingatja meg.

A tárcavezető a lapnak azt mondta, a bérek számottevő emelése miatt a tervbe vetthez képest nagyobb mértékben nőhetnek jövőre a nyugdíjak. Mint mondta, a számítások ez ügyben már elkészültek, a nyugdíjemelésről a szerdai ülésén dönthet a kormány.

Varga MihályForrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter a múlt csütörtökön aláírt egyezséget kivételesként értékelte, mivel - mint mondta - a rendszerváltozás óta először kötöttek több évre szóló, számottevő változásokat hozó bérmegállapodást a munkaadók, a kormány és a szakszervezetek, és minden érintett lehetősége határáig ment el.

A megállapodás értelmében jövőre

  • a minimálbér 15 százalékkal,
  • a garantált bérminimum 25 százalékkal nő,
  • a munkáltatók közterhe pedig öt százalékponttal csökken.

2018-ban

  • a minimálbér további 8 százalékkal,
  • a garantált bérminimum 12 százalékkal nő,
  • a közterhek két százalékponttal csökkennek.

A bérnövekedés és köztehercsökkentés a következő négy évben is folytatódik.