Sokba kerülhet az olaszoknak a vasárnapra kitűzött, eredetileg a törvényhozás működésének leegyszerűsítéséről szóló népszavazás körüli politikai hisztéria. A kérdés ma már nem az alkotmánymódosítás, hanem az EU-ellenes Öt Csillag Mozgalom előretörése. A politikai káosz ráirányította a figyelmet az olasz bankrendszer sérülékenységére, és egyre többen tartanak egy újabb bankválságtól.

A tűzzel játszanak az olaszok a vasárnapra kitűzött, az alkotmány módosításáról szóló referendum okán mesterségesen gerjesztett belpolitikai káosszal. A Matteo Renzi kormányfő által beterjesztett javaslat lényege az évtizedek óta kormányválságokat okozó törvényhozási berendezkedés egyszerűsítése, 

ám az ellenzéki pártok a referendumot már a kormány megbuktatására szeretnék felhasználni. 

A reformot egyébként már korábban elfogadta a törvényhozás, de – mivel alkotmánymódosításról van szó – kétharmados többség híján csak referendummal lehet szentesíteni. 

A kormányozhatóság és a politikai stabilitás erősítésével egyébként az olaszok többsége egyetértene, 1946 óta ugyanis Silvio Berlusconi volt az egyetlen miniszterelnök, aki volt képes volt egy teljes parlamenti ciklust kihúzni – Olaszországnak 1946 óta több mint 60 kormánya volt. 

Matteo Renzi olasz kormányfőForrás: AFP/NurPhoto/Cheriss May

A reformról szóló kérdés azonban mára protestszavazássá módosult, mert Renzi elkövette azt a hibát, hogy a referendum eredménytelenségét a lemondásához kötötte. 

Jelenleg a politikai palettán a Beppe Grillo komikus alapította elit- és unióellenes Öt Csillag Mozgalom a legerősebb, ami felerősítette az olaszok unióból való kilépését övező félelmeket.  Mindez lavinát indíthat el az amúgy is gyengélkedő gazdaság megítélését illetően is, ezért ma már egyre több elemző újabb bankválságot jósol a népszavazás sikertelensége esetén. 
A népszavazás kimenetele körüli bizonytalanság kétségtelenül ráirányítja a figyelmet az olasz állam és a háztartások eladósodottságára és a bankok rossz hitelállományának magas, közel 20 százalékos arányára. 

A belpolitikai hisztéria miatt az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának gondjai túlzottan is reflektorfénybe kerültek, és ez most nagyon rosszkor jön Rómának.  Az euróövezet adósságválságával kapcsolatos korábbi félelmek felerősödése és a népszavazás bukása könnyen lavinát indíthat el a súlyos problémákkal küszködő bankszektorban. 

Mivel az olaszok amúgy is erősen rászorulnak az Európai Központi Bank élénkítő, kötvényvásárló programjára, a bankok állami szintű megmentése most különösen érzékenyen érintené az euróövezeti bankuniót, annál is inkább, mert az EKB akcióját a németek kezdettől fogva erősen ellenezték. 

Az Európai Központi Bank egyelőre segítForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

 A Financial Times összeállítása szerint 

akár nyolc olasz bank is bajba kerülhet, ha a népszavazáson elutasítják a kormányfő kezdeményezését. 

A legfrissebb felmérések szerint az igenek egyelőre többségben vannak, de a különbség egyre kisebb. Olasz lapértesülések szerint a referendum bukása, illetve a kormányfő lemondása esetén sem valószínű az előrehozott választás, mert a politikai káoszt elkerülendő valószínűleg ismét Matteo Renzit kérné fel kormányalakításra Sergio Mattarella köztársasági elnök.