A rendszerváltoztatás óta a legalacsonyabb a munkanélküliség Magyarországon, és az új munkahelyek létesítése miatt kulcsfontosságú, hogy részt tudjunk venni a negyedik, vagyis a digitális forradalomban és a magas hozzáadott értékű termelésre, valamint a kutatás és fejlesztés megerősítésére helyezzük a hangsúlyt – mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a T-Systems Symposium rendezvényén.

Előadásában kiemelte, hogy az informatikai fejlődés nem lineáris, hanem exponenciális, vagyis az itt elért eredmények hatása nem összeadódik, hanem megsokszorozódik. Mint mondta, Magyarország a fejlődés útján jár, a makrogazdasági mutatók jól alakulnak, ami lehetővé teszi, hogy a magas hozzáadott értékű munkahelyek bővítése lehessen a célunk.

Kiemelte, hogy a munkanélküliség aránya történelmi mélységben van, mindössze 4,7 százalék, a GDP éves növekedése három százalék körül alakul, 

emellett az államháztartás helyzete stabil. A deficit évek óta nem haladja meg a GDP arányában számított három százalékot, és a beruházási arány is húsz százalékra tehető.

Cseresnyés Péter államtitkárFotó: Mudra László - Origo

 Az államtitkár a bérmegállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy ezzel a lépéssel újabb munkahelyek jönnek létre a jövőben, és a béremelés 2-3 százaléknál is gyorsabb gazdasági növekedést tesz lehetővé. Hangsúlyozta:

az ipari termelés minőségi emelésében támaszkodhatunk többek között a kutatás-fejlesztésre, és a hazánkban működő külföldi vállalatokra.

Magyarországon ma 162 ezer informatikust foglalkoztatnak és a digitális ágazat egyre nagyobb szerepet kap az exportban is. Cseresnyés Péter kiemelte, hogy a kormány célja, hogy

2016 és 2020 között 50-60 ezer új munkahely jöhessen létre a digitális szektorban. Ehhez nyújt segítséget a Jedlik Ányos terv és a májusban létrehozott az Ipar 4.0 nevű fórum, amelyhez eddig 50 kutatóintézet is csatlakozott.