Kiszivárgott információk szerint termeléscsökkentésben állapodtak meg az OPEC-tagországok szerdai bécsi találkozójukon.

Az értesülések szerint a kartell tagjai a termelés napi 1,1 millió hordós csökkentésében állapodtak meg. A 14 tagország termelését a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra csökkenti.

A mostani lesz 2008 óta az első termeléscsökkentő megállapodás az OPEC részéről. A megállapodásról szóló egyelőre informális értesülések szerint az egyezség azért jöhetett létre, mert

Szaúd-Arábia hajlandónak bizonyult "jelentős mértékben" visszafogni termelését, Irán pedig beleegyezett termelésének korlátozásába a szankciók előtti szinten.

OPEC találkozó BécsbenForrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A Reuters hírügynökségnek a tárgyalásokon részt vevő forrástól származó információja szerint Szaúd-Arábia napi 10,06 millió hordóban korlátozza termelését. Októberben Szaúd-Arábia napi 10,54 millió hordót termelt. Irán termelési kvótáját pedig napi 3,797 millió hordóban állapította meg a kartell. Októberben Irán napi 3,690 millió hordót termelt.

Az olajár szerdán napközben nyolc százalék feletti erősödést is elért, délutánra azonban a nyereség hat-hét százalékra mérséklődött.  

A szaúdi energiaügyi miniszter (b) megérkezik az OPEC bécsi találkozójáraForrás: AFP/Joe Klamar

A Brent 7,35 százalékkal állt magasabban hordónként 50,80 dolláron, a WTI pedig 7,05 százalékkal magasabban 45,42 dolláron. A Brent ára a 2014 júniusában indult áresés előtt 110 dollár felett volt.

Szaúd-Arábia ezt akarta

A megegyezés előtt elemzők azt közölték, hogy négy alapvető forgatókönyv lehet. Ezek közül az egyik volt a termeléscsökkentés. A szeptember végén tartott algériai találkozón az OPEC-tagok felvázolták annak lehetőségét, hogy napi 32,5-33 millió hordóra fogják vissza az olajkitermelésüket. Szaúd-Arábia, mint az OPEC tulajdonképpeni vezetője, a cél alacsonyabb vége mellett kardoskodott – végül ez valósult meg a szerdai egyeztetésen.

A Goldman Sachs elemzői előtte azt közölték, hogy ha összejön a 32,5 millió hordós cél, akkor
az olajár elérheti a hordónkénti 50 dolláros szintet.