Varga: A növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentést

2016.12.01. 20:31

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentést. A minimálbér-emelés számítása szerint 180 milliárd forint bevételt hoz, míg a járulékcsökkentés 410 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésnek.

A gazdasági növekedés ellensúlyozhatja a járulékcsökkentés miatti bevételkiesést, jövőre 3 százalék feletti bővüléssel számol a kormány - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában éves meghallgatásán.

Elmondta, a minimálbér-emelés 180 milliárd forint bevételt hoz, míg a járulékcsökkentés 410 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésnek. A kormány bízik abban, hogy a megnövekedett gazdasági teljesítmény biztosítja az egyensúlyhoz szükséges bevételt - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Kérdésre válaszolva elmondta: nem tervezik a 2017-es költségvetés módosítását, erről majd az első 3 hónap adatai után lehet dönteni. Elmondta azt is, hogy az idén tartható a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiánycél, az első kilenc hónapban 0,7 százalék volt az államháztartási hiány.

Az idén 2-2,5 százalékra várt növekedés köszönhető a mezőgazdaságnak jó teljesítményének, a nettó bérek 7,6 százalékos emelkedésének, a rekordalacsony munkanélküliségnek, a visszafogott inflációnak - ismertette. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az ipar gyengébben teljesít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK