Több mint százezren az új ötfontos ellen - erre már a jegybank is lép

2016.12.01. 04:57

Vizsgálja a Bank of England, hogy miképp lehetne az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot. A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltozatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

A brit jegybank szerda esti bejelentésének előzményeként kiderült, hogy a szeptemberben forgalomba hozott, jórészt műanyagalapú ötfontosok összetevői között nyomokban marhafaggyú is van. Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében.

A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltozatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

Nem tudál, de komolyan veszik

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, s felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris "intenzíven dolgozik" a megoldáson.

A Bank of England kormányzója nyáron még lelkesen mutatta az ötöstForrás: AFP/Joe Giddens

A brit jegybank közölte, hogy maga sem tudott a kifogásolt állati zsiradék jelenlétéről az ötfontos alapanyagai között.

Jövőre a tizes és a húszas is ilyen lesz

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely az első polimer-alapanyagú brit bankjegy. A tervek szerint jövőre megkezdik a tíz- és a húszfontosok ugyanilyen alapanyagú gyártását is.

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.

Az ötfontos a legkisebb címletű, egyben a legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő brit bankjegy.