Fél évig biztosan drágul az üzemanyag

olajkút benzinkút
OKLAHOMA CITY, OK - FEBRUARY 12: A motorist fills his car with gas at a gas station near an oil field pumping rig February 12, 2016 in Oklahoma City, Oklahoma. Earlier this week gas stations were posting cheaper prices, many lower than $1.10 a gallon, but most gas stations in Oklahoma City were posting higher gas prices today. Prices are expected to start inching upward as spring approaches and refiners begin to throttle back on production to combat oversupply at the same time that demand begins to rise. J Pat Carter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az OPEC és Oroszország megállapodott arról, hogy fél évig tart az olajexportálók termeléscsökkentése - mondta el a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó venezuelai olajipari miniszter.
Vágólapra másolva!

Eulogio del Pino szerint "minden jel arra mutat, hogy sikeres lesz az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (non-OPEC) december 10-ikei bécsi ülése",

ahol a tervek szerint arról írnak alá megállapodást, hogy januártól az OPEC és a szervezeten kívüliek csökkentik a termelésüket.

Az OPEC tagállamai szerdán úgy döntöttek, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba, ezen belül

Oroszország a maga részéről 300 ezer hordó termeléscsökkentést vállal.

A venezuelai olajügyi miniszter elmondta azt is, hogy miután létrejön a megállapodás a szervezeten kívüli olajexportálókkal, azonnal felállítanak egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a vállalt termeléscsökkentés betartását. A venezuelai szakminiszter szerint a bizottság tagjai között lehet Oroszország is.

Olajkút Oklahomában Forrás: AFP/2016 Getty Images/J Pat Carter

A kőolaj ára szerda reggel csökkent. Ennek pedig az az oka, hogy a szakértők nem bíznak az OPEC termeléscsökkentési vállalásában. Egy felmérés során közel 260 szakértőt kérdeztek meg és a választ adók többsége szerint az OPEC csak a felével, napi 600 ezer hordóval csökkenti a termelését a jóváhagyott napi 1,2 millió hordó helyett.

Amennyiben igazolódik a szakértők borúlátása, akkor az olajkartell olajtermelése nem csökken napi 33 millió hordó alá. Percekkel tíz óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 23 cent (0,45 százalék) csökkenéssel 53,70 dolláron állt.