Már 1,1 százalékos az infláció

Bevásárlás Karácsony Család Vásárolj okosan - Úszd meg a karácsonyt pazarlás nélkül
Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

Az éves infláció három éve nem volt már 1 százalék fölött.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: jelentősebb árváltozás nem történt egy fogyasztási főcsoportban sem. Hozzátette: az látszik, hogy az élelmiszerek ára a tej, tejtermékek felvásárlási árának növekedése miatt nőtt. A dohánytermékek szeptemberi jövedéki adójának emelése még nem jelent meg a mutatóban, mert a régi készletek vannak forgalomban, így az év végéig jelentősen nem emeli az inflációt - mondta.

A legjobban a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt Forrás: Thinkstock

Az üzemanyagok ára november elején csökkent, emiatt havi alapon árcsökkenést mértek, de éves alapon emelkedett az üzemanyagok ára. Decemberben is volt már emelés, az év végéig emelkedés várható a tavaly decemberivel ellentétben.

A karácsonyi akciók miatt az év végéig több árucikkre is árcsökkentés lehet majd jellemző. Az első 11 havi infláció 0,3 százalék lett, a hátralévő egy hónap ezen jelentősen nem fog változtatni - vélekedett.