Jövőre többet kamatozhat a babakötvény

tablet hanyag önző anya lány Az internet újgenerációs rémei: az anyák család
Tinédzser éveit visszasíró anya jobban törődik a kapott lájkok számával, mint a gyerekeivel
Vágólapra másolva!
Hároméves az új babakötvény. 2013 decemberétől lehet megvásárolni, a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását, Babakötvény vásárlását. A Start-számlák 2006-ban indultak, de a programot 2013-ban újragondolták és megnyitották az idősebb gyerekek számára is.
Vágólapra másolva!

Az idén

20 ezer Start-számlát nyitottak eddig,

ami nem számít soknak. A legtöbb pénzt a 2014 előtt született gyerekek után fizetik be, és már a kifizetések is elkezdődtek – írja a Világgazdaság.

A Start-számlán, Babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltését követően adómentesen lehet felvenni Forrás: Thinkstock

November 30-án a kincstárnál vezetett Start-értékpapírszámlákon összesen

26,9 milliárd forintnyi névértékű állampapírt tartottak nyilván,

ebből 25,5 milliárd forintot tett ki a babakötvény a Magyar Államkincstár közlése szerint – írja a lap.

Az állami intézménynél

113 ezer Start-számlát nyitottak eddig,

ebből valamivel több, mint 20 ezret az idei első 11 hónapban, ami nem kiugró mennyiség. Volt ugyanis olyan év is, amikor 40 ezernél is több ilyen számlát nyitottak, igaz, ez még azelőtt történt, hogy 2012 őszén állami monopóliummá tették volna a konstrukciót.

Még 2014 is jól sikerült, ekkor 37 ezernél is több számlát nyitottak a gyerekükről gondoskodni kívánó szülők – főleg az intenzív kampányoknak köszönhetően. Tavaly és az idén viszont leült a program, 2015-ben 23 ezer új számlát nyitottak,

A nagyobb gyerekeknek is megéri nyitni

A babakötvény egyébként jó befektetés, hiszen a pénzromlás ütemén felül

3 százalékos kamatot fizet.

Az idén nem volt infláció, de jövőre nőni fog. Megéri a nagyobbakról is így gondoskodni, a kincstári számlavezetés ugyanis ingyenes, a befizetésekre pedig alapesetben 10 százalékos, évente maximum 6 ezer forintos állami támogatás is jár.

Annyi csak a megkötés, hogy a kedvezményezett gyerek 18 éves koráig, de legalább három éven át nem lehet felvenni a pénzt. Az elsők között nyitott számlák közül néhány már lejárt, 25-en fel is vették már az összegyűlt pénzt, összesen 17,5 millió forint értékben.