A bölcsek az árral szemben úsznak jövőre

befektetés hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Miközben úgy tűnik, manapság minden a gyorsan megszerezhető magas profitokról szól a befektetési világban, a Bank of America Merrill Lynch stratégái szerint jövőre megéri majd az árral szemben úszni, és megfontoltan kezelni a piacokat.
Vágólapra másolva!

Ahogy a befektetői világ egyre erőteljesebben fókuszál a gyors pénzszerzési lehetőségeken alapuló stratégiákra, a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzői úgy látják, megnyílik a rés a hosszú távokban gondolkodó fundamentális befektetők előtt – írja a MarketWatch.

A jövő évben úgy lehet a leghatásosabban szembemenni a tömeggel, ha valaki hosszú távra rendezkedik be.

A győzelem záloga pedig most az, hogy nem kell a leggyorsabbnak lenni

– mondja a BAML csapatának vezetője, Savita Subramanian.

A gyorsaság kockázatai

A rövid távú befektetési stratégiák egyik jelentős problémája, hogy több ezer milliárd dollár sorsa függ attól, hogy ki szerzi meg leggyorsabban a legjobb adatokat és információkat a legnagyobb mennyiségben, mindez pedig

erősen megemelheti a rövid távú volatilitást.

Ráadásul – teszik hozzá – napjaink piaci gondjainak komoly része talán éppen abból fakad, hogy hiány van a hosszú távra, fundamentális tényezők alapján befektetett tőkéből.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ebből adódóan a bank azt tanácsolja a befektetőknek, hogy két évtizedes távlatokban gondolkodjanak. Az idő ugyanis valóban pénz, legalábbis a részvénypiacokon – jegyzik meg. Ezt támasztja alá, hogy a BAML adatai alapján a potenciális részvénypiaci veszteségek fokozatosan csökkennek, ahogy haladunk előre az időben. Vagyis amíg az egynapos részvénykereskedés esélyei nagyjából megfelelnek egy érme feldobásának, addig 20 éves távlatban a tőke elvesztésének lehetősége lényegében 0 százalékra csökken.

Kétesélyes jövő

Mindemellett a BAML elemzője két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban a következő évre. Az optimista jóslat szerint a Donald Trumptól várt pozitív politikai intézkedések valósággá válnak, és ebből az amerikai gazdaság mellett a piacok is profitálnak. Ennek eredményeképpen

a részvénypiaci mutató elérheti a 2 700 pontot is.

Mindazonáltal ha az új vezetés nem felel meg a hozzá fűzött várakozásoknak vagy a bevezetett intézkedések inkább negatívan érintik az USA gazdaságát, akkor a pesszimista forgatókönyv szerint

a részvénypiaci zuhanás mellett akár recesszió is beüthet az Egyesült Államokban.

Egy ilyen esetben az S&P 500 akár az 1 600 pontos szintig is süllyedhet.

Az idei év végére egyébként Subramanian a CNBC-nek nyilatkozva 2 300 pontos célárat határozott meg az index kapcsán, míg a szektorok közül felülsúlyozzák az egészségügyet, a pénzügyi szférát, valamint a telekommunikációs iparágat. Alulsúlyozzák azonban a ciklikus fogyasztási javak, a közművek, illetve a nyersanyagok területét.