Az utolsó percek kapkodásában már minden lehetőséget elfogadna világ legrégebbi bankjának számító Monte dei Paschi di Siena, hogy elkerülje a csődöt. Mindössze két hetük maradt, hogy öt milliárd euróval megemeljék a harmadik legnagyobb olasz bank tőkéjét. Katari befektetők is beszállnának a bankmentésbe, de nem kizárt, hogy a kormány is beállna a bank mögé.

Hiába kért, nem kapott határidő módosítást a tőkeemelésre az Európai Központi Banktól a Monte Paschi di Siena, így év végéig mindenképp be kell vonniuk öt milliárd eurót tőkeemelésre ahhoz, hogy tovább működhessenek.
A bank amúgy is instabil helyzete az olasz kormányválság és az olasz pénzügyi szektor hiányosságai miatt került fókuszba, mert félő, hogy bedőlése dominóhatást okozna, ami akár az egész euróövezetet negatívan érintené.
Az igazgatótanács tegnap is tárgyalt a lehetséges mentőakciókról, jelenleg úgy tűnik, hogy már az új,

immár a Paolo Gentiloni eddigi külügyminiszter vezette olasz kabinet menthetné meg a patinás bankot, ha végképp kifutnak az időből.

 

Paolo Gentiloni lesz valószínűleg a következő olasz államfőForrás: AFP/Alberto Pizzoli


A bank már korábban is kapott pénzügyi segítséget az államtól, az azóta bedőlt hitelei azonban további tőkeemelést igényelnek. Matteo Renzi távozó kormányfő a december 4-i népszavazás előtt már nem akarta az amúgy is megtépázott népszerűségét azzal is rontani, hogy a közhangulattal szembemenve közpénzekkel segít ki egy magánbankot, a kormányválság azonban kétségkívül a legrosszabbkor érintette a toszkán pénzintézetet.

 

Matteo Renzi távozó olasz kormányfőForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo


Mivel most már minden nap számít, ezért a szanálási terv elfogadása egyre kockázatosabbnak tűnik, mivel nemcsak a részvényesek, hanem a Consob, vagyis az olasz tőzsdefelügyelet jóváhagyására is szükség lenne.


Az igazgatótanács továbbra is külföldről, illetve a részvényesektől vonna be tőkét,

ezért hetek óta egy katari állami befektetőtársaságot győzködnek, hogy szálljanak be a bank megmentésébe.

Ezzel ugyanis szeretnék elkerülni az állami mentőövet, ami olasz lapértesülések szerint már gyakorlatilag államosítással járna.

A több mint 500 éves európai pénzintézet katari állami kézbe kerülése, még ha csak részben is, sokakban azt a benyomást keltené, hogy az olasz kormány, illetve az Európai Központi Bank tehetetlensége miatt nem lehetett megmenteni a Monte dei Paschit.

a Monte dei Paschi di Siena bankForrás: AFP/Giuseppe Cacace

 

A legnagyobb ellenzéki párt, az euróellenes Öt Csillag Mozgalom szerint a bankot azonnal államosítani kellene, míg a kormányzó balközép pártok legutóbbi nyilatkozatai szerint mégis a piacról bevonható tőkeinjekciót kellene választani.