Szélsőséges áringadozásokat vár az olajpiacon a Nemzetközi Energiaügynökség, amely szerint a földgázipar gyökeresen átalakul, a nukleáris energia korszakának még nincs vége, míg az energiaipari forradalmat az elektromos energia hozza majd el.

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások, mondta Varró László a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdásza. A Budapest Energy Summit konferencián elmondta, hogy az elmúlt két évben az olajárak összeomlottak és erre az olajipar a beruházások soha nem látott mértékű visszafogásával reagált.

Amennyiben egy kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt alakulna ki, azt gyakorlatilag szinte csak az amerikai palaolaj-termelés lennek képes helyettesíteni, amelyet viszont szerinte nem lehet tetszőleges mértékben fokozni – ez pedig szinte biztos recept a piaci volatilitás kialakulására.

Még mindig szén

Az elmúlt huszonöt évben a szén járult hozzá a legnagyobb mértékben a világ energiaellátásához – és ez most sincs másképpen. Az IEA prognózisa a szén és az olaj szerepének „csekély mértékű” növekedését vetíti előre az elkövetkező évekre.

Szélsőséges áringadozásokat várnak az olajpiaconForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Jelenleg az olaj részaránya a globális energia-mixben növekszik, mondta Varró László. Az elmúlt negyven évben csökkent ugyan, de két éve emelkedik. És ebben nem lehet eltekinteni a Közel-Kelet szerepétől. A közel-keleti olajforrások világpiaci árszabályozó szerepe – minden ellenkező állítással szemben – messze felülmúlja az amerikai palaolaj-termelés szerepét. Az ellátási biztonság szempontjából pedig a Közel-Kelet továbbra is ugyanúgy szolgálhat meglepetésekkel, mint ahogy eddig.

Lesz kereslet az olajra

Az olaj iránti világpiaci kereslet számottevő csökkenésére nem lehet számítani a következő években. Már csak azért sem, mert az a terület, amire az elektromosítás a legnagyobb hatással lehet, a közlekedés, az olajkeresletnek csak a negyedét teszi ki. Az elektromos járműveknek pedig csak tíz-tizenöt éves távlatban lehet viszonylag számottevő hatása az olajkeresletre, a következő öt évben még semmiképpen sem.

Elektromos autók vs OPEC

Az elektromos autók jelenleg legfeljebb napi 15 ezer hordó olajat váltanak ki a világpiac keresleti oldalán. Ehhez képest egy politikai intézkedés, például az OPEC-tagok megállapodása napi 1,2 millió hordóval csökkenti a világpiaci kínálatot januártól.

Elektromos meghajtású gépkocsiknak egyelőre még nincs számottevő hatása az olajkeresletreForrás: MTI/Marjai János

A földgázipar viszont gyökeres átalakuláson megy át és szerepe az energiaellátásban rohamosan növekszik. A cseppfolyós földgáz megjelenése egy „második földgáz-forradalmat” vezet be. Már csak azért is, mert – ellentétben a csökkenő olajipari beruházásokkal – a jövő LNG-termelő és -elosztó infrastruktúrája már jórészt elkészült vagy építés alatt áll.

Az igazi energiaipari forradalmat azonban az elektromos energia hozza el.

Tavaly például jóval több szél-, nap- és vízenergia áramtermelő kapacitást kapcsoltak a hálózatra, mint amennyivel az áramkereslet növekedett. Elmondható tehát, hogy
az áramkereslet növekedését már lehetséges kizárólag megújítható forrásokból fedezni. Az elektromos energia azonban mindössze alig felét teszi ki a globális energiafelhasználásnak.

Oroszország és Kína tarol

A nukleáris energia korszakának pedig egyáltalán nincs vége, ahogy azt sokan vélni szeretnék, mondta Varró László. Kína negyedévente helyez üzembe egy új atomreaktort Oroszország pedig 36 új reaktor építésére kötött szerződést világszerte. Hangsúlyozta, hogy a kitűzött globális dekarbonizációs célokat nukleáris energia nélkül semmilyen forgatókönyv szerint nem lehet teljesíteni.

Az energiaügynökség megalapozott feltevésekből kiindulva igyekszik felvázolni az energiaipar helyzetének várható alakulását az elkövetkező évtizedekre. A feltételezések egy része technológiai, más része pedig politikai természetű. A politikának mindig is mélyreható következményei voltak és lesznek az energiarendszerre nézve, ráadásul folyamatosan változó módon, időnként kedvező, időnként kedvezőtlen következményekkel, hívta fel a figyelmet Varró László.