Aszódi: Újabb áramfogyasztási csúcsok jöhetnek

Aszódi Attila
Aszódi Attila szerint a klímaváltozás elleni küzdelemben az atomenergiára is szükség van
Vágólapra másolva!
A csúcsterhelés szépen lassan növekszik, és a jövőre vonatkozóan gyengébbek és bizonytalanabbak a csökkenés irányába ható tényezők, mint a növekedést mutatók – írta Aszódi Attila. A paksi bővítésért felelős kormánybiztos szerint csak az időjárástól független erőművek biztosíthatják az ellátásbiztonságot.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két héten érdemes volt folyamatosan nyomon követni a villamosenergia-ipari rendszerirányító, a MAVIR honlapján a hazai villamosenergia-rendszer terhelését, ugyanis a hazai villamosenergia-történelem legnagyobb rendszerterhelésű pillanatait élhettük át, azaz

soha ekkora villamos teljesítményre nem volt még szükség Magyarországon

– olvasható Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos blogjában.

Az új csúcs természetesen több tényező együttállásának következménye. Részletes adatok erről nem állnak rendelkezésre, de azért az iparágban elég határozott elképzelések vannak az ilyen csúcsok okáról. Ezek között említhetjük többek között az év végi szünet előtt csúcsra járó termelést, a ködös, sötét időszak általános pótlólagos világítási igényeit, a karácsonyi díszkivilágításokat és a viszonylag hideg időjárást (a fűtési igény növekedését) is – tette hozzá.

Aszódi Attila szerint újabb csúcsokat dönthet a hazai áramfogyasztás Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Növelő tényezők

A szakember szerint a következő évtizedekben az áramfogyasztás és a csúcsterhelés növekedéséhez járul hozzá azon háztartási gépek terjedése, amelyek ma még nem találhatók meg sok magyar háztartásban, ilyenek a klímaberendezések, a mosogatógépek, a szárítógépek, a laptopok, szórakoztató elektronikai eszközök és egyéb más elektromos készülékek.

Szintén a villanyfogyasztás és a csúcsterhelés növelését vetíti előre az elektromos autók terjedése, melyek töltését a fogyasztók jellemzően pont az esti csúcsban, a villamosenergia-rendszer amúgy is igen terhelt időszakában végzik manapság – érvel Aszódi Attila.

A csúcsterhelés szépen lassan növekszik, a jövőre vonatkozóan gyengébbek és bizonytalanabbak a csökkenés irányába ható tényezők, mint a növekedést mutatók. Aszódi véleménye szerint a változások eredője továbbra is az enyhe növekedés felé mutat, azaz a jövőben

új rendszerterhelési csúcsok várhatóak.

Ezek kielégítésére pedig az időjárástól független erőművek, többek között atomerőművek is kellenek.