Jövőre kipukkanhat a kötvénybuborék

2016.12.13. 16:34

Ha 2016-nak volt bármi tanulsága, akkor az az volt, hogy készüljünk fel a legváratlanabb fordulatokra is – nomeg az, hogy ezek a váratlan fordulatok meglepően jól jönnek a kockázatos eszközöknek. Bár lehet, hogy 2017 is meglepetésekkel teli év lesz, van néhány tény, melyet érdemes szem előtt tartani.

Donald Trump győzelmének a legfontosabb rövid távú hatása az lesz, hogy a költségvetési ösztönzők ismét bekerülnek a fejlett piacok gazdaságirányítási eszköztárába - áll a Fidelity elemzésében. Mind az Egyesült Királyság népszavazása, mind Trump megválasztása ékesen illusztrálta az „átlag dolgozó" egészen elképesztő elégedetlenségét – ami talán nem meglepő, hiszen ennek a rétegnek a bére 2008 óta alig változott–, amelyet nem utolsó sorban a takarékossághoz való, már-már dogmatikus ragaszkodás és a laza monetáris és a szűkmarkú költségvetési politika „később még hálásak lesztek ezért" intézkedései miatt érez. 2017-ben a sikeres politikusokat ez a mantra fogja összekötni egymással:

Mi most mind Keynes követői vagyunk".

Trump megválasztása bizonyíték a munkásosztály elégedetlenségéreForrás: AFP/Timothy A. Clary

Ha megvalósul az áttérés erre a költségvetési politikára, akkor végre kipukkanhat a kötvénybuborék. A kötvényjellegű eszközök az elmúlt években a túlzottan laza monetáris politika és a nulla közeli kamatok következtében eleve drágából krónikusan túlértékeltté váltak. Már a várakozásoknak a Trump-győzelem hatására végbement átértékelődése is napokon belül komoly eladási hullámot generált, mely viszont akár jelentéktelennek is tűnhet a kötvénypiacokon lezajló átrendeződéshez képest.

Ezért javuló növekedésre és növekvő inflációra kell számítani,

bár véleményem szerint a kamatok emelkedése lassabb lehet, mint amire a piac számít, mivel a kormányok nyomást gyakorolnak a „független" jegybankokra, hogy azok a stagnáló gazdaság felélénkítéséért cserébe törődjenek bele az ideiglenesen magasabb inflációba. Bár a futamidő egy darabig ellenségnek számíthat, a kötvényjellegű eszközökön belül is lesznek még értéket tartogató területek.

Ilyen például a helyi devizában jegyzett feltörekvő piaci adósság, mely a feltörekvő piaci részvények árfolyamemelkedési potenciáljának jó részét magában hordozza, de kisebb az árfolyamcsökkenés veszélye, ráadásul jelentős hozampufferrel is rendelkezik.

Ami a részvényeket illeti, azok a minőségi, osztalékot fizető részvények, melyek 2009 óta a fő lendületet adták a bikapiacnak, valószínűleg sokat veszítenek majd a fényükből, amikor a kamatok átlépnek a pozitív tartományba, és visszájára fordítják a hozamvadászatot, mely a kockázati spektrum mind veszélyesebb régióiba hajszolta a befektetőket. A pénzügyi válság óta erősen háttérbe szorult, értékalapú befektetés talán most új lendületet kaphat. Az értékalapú befektetési megközelítés– akár aktív, akár smart béta stratégiákat alkalmazva – várhatóan a tágan értelmezett indexnél jobb hozamok lesznek elérhetők.