Jövőre kipukkanhat a kötvénybuborék

Donald Trump
US President-elect Donald Trump talks with media, after his meeting with families and victims of last week's attack at Ohio State University, December 8, 2016 in Columbus, Ohio. Somali student Abdul Razak Ali Artan plowed his car into a crowd and slashed several people with a knife on November 28, 2016. / AFP PHOTO / Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
Ha 2016-nak volt bármi tanulsága, akkor az az volt, hogy készüljünk fel a legváratlanabb fordulatokra is – nomeg az, hogy ezek a váratlan fordulatok meglepően jól jönnek a kockázatos eszközöknek. Bár lehet, hogy 2017 is meglepetésekkel teli év lesz, van néhány tény, melyet érdemes szem előtt tartani.
Vágólapra másolva!

Donald Trump győzelmének a legfontosabb rövid távú hatása az lesz, hogy a költségvetési ösztönzők ismét bekerülnek a fejlett piacok gazdaságirányítási eszköztárába - áll a Fidelity elemzésében. Mind az Egyesült Királyság népszavazása, mind Trump megválasztása ékesen illusztrálta az „átlag dolgozó" egészen elképesztő elégedetlenségét – ami talán nem meglepő, hiszen ennek a rétegnek a bére 2008 óta alig változott–, amelyet nem utolsó sorban a takarékossághoz való, már-már dogmatikus ragaszkodás és a laza monetáris és a szűkmarkú költségvetési politika „később még hálásak lesztek ezért" intézkedései miatt érez. 2017-ben a sikeres politikusokat ez a mantra fogja összekötni egymással:

Trump megválasztása bizonyíték a munkásosztály elégedetlenségére Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Ha megvalósul az áttérés erre a költségvetési politikára, akkor végre kipukkanhat a kötvénybuborék. A kötvényjellegű eszközök az elmúlt években a túlzottan laza monetáris politika és a nulla közeli kamatok következtében eleve drágából krónikusan túlértékeltté váltak. Már a várakozásoknak a Trump-győzelem hatására végbement átértékelődése is napokon belül komoly eladási hullámot generált, mely viszont akár jelentéktelennek is tűnhet a kötvénypiacokon lezajló átrendeződéshez képest.

Ezért javuló növekedésre és növekvő inflációra kell számítani,

bár véleményem szerint a kamatok emelkedése lassabb lehet, mint amire a piac számít, mivel a kormányok nyomást gyakorolnak a „független" jegybankokra, hogy azok a stagnáló gazdaság felélénkítéséért cserébe törődjenek bele az ideiglenesen magasabb inflációba. Bár a futamidő egy darabig ellenségnek számíthat, a kötvényjellegű eszközökön belül is lesznek még értéket tartogató területek.

Ilyen például a helyi devizában jegyzett feltörekvő piaci adósság, mely a feltörekvő piaci részvények árfolyamemelkedési potenciáljának jó részét magában hordozza, de kisebb az árfolyamcsökkenés veszélye,

ráadásul jelentős hozampufferrel is rendelkezik.

Ami a részvényeket illeti, azok a minőségi, osztalékot fizető részvények, melyek 2009 óta a fő lendületet adták a bikapiacnak, valószínűleg sokat veszítenek majd a fényükből, amikor a kamatok átlépnek a pozitív tartományba, és visszájára fordítják a hozamvadászatot, mely a kockázati spektrum mind veszélyesebb régióiba hajszolta a befektetőket. A pénzügyi válság óta erősen háttérbe szorult, értékalapú befektetés talán most új lendületet kaphat. Az értékalapú befektetési megközelítés– akár aktív, akár smart béta stratégiákat alkalmazva – várhatóan a tágan értelmezett indexnél jobb hozamok lesznek elérhetők.