Erősítik a hazai befektetői környezetet

Vágólapra másolva!
Megjelent 30 milliárd forintos keretösszeggel a Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A jól működő hazai innovációs környezet kiépítéséhez szükséges a tudás- és technológiaigényes induló vállalkozásokat segítő környezet fejlesztése, az ilyen innovatív vállalkozások finanszírozáshoz való hozzájutásának elősegítése. A tőkeprogram célja, hogy az induló vagy fiatal, innovatív, nagy növekedési lehetőségekkel rendelkező

mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) tőke-támogatás révén ötletek megvalósításával, prototípusok továbbfejlesztésével jelentősen innovatív termékeket, szolgáltatásokat hozzanak létre és vezessenek sikeresen a nemzetközi piacra

- hangsúlyozta az államtitkár.

A program lebonyolításában kiválasztott pénzügyi közvetítőként a Hiventures (korábbi nevén Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.) vesz részt. Elsődleges feladatuk olyan végső kedvezményezettek kiválasztása, amelyek kutatás-fejlesztési vagy innovációs tevékenységet végeznek és tőkeigényük jellemzően a 9-500 millió forintos sávban van.

A finanszírozás formája elsődlegesen tőkeemelés, ami kiegészülhet tulajdonosi hitellel, vagy konvertálható kölcsönnel is.

A cégek életszakaszaihoz illeszkedve három csoportba tartozó befektetések végrehajtására kerülhet sor a tőkeprogram keretén belül. Az inkubációs életszakaszban történik az ötletfázisban lévő elképzelések megtöltése üzleti tartalommal, valamint az ötletgazdák felkészítése a későbbi tőkebevonásra. A magvető fázis alatt történik a termékfejlesztés jelentős része és néhány esetben elkezdődik a piacra lépés. A startup szakaszban vezetik be a termékeket a piacra, növelik az értékesítést, illetve megvalósul új piacokra való belépés.

A tőkealap futamideje 13 év, a Hiventures várhatóan 2017 első negyedévében megkezdi a források kihelyezését

- emelte ki Rákossy Balázs.