Lesz jutalom az év végén? Nézze meg, mire számíthat!

bankár, bónusz, prémium, fizetés, osztalék, nyereség
Businessman in car with bank notes
Vágólapra másolva!
A munkavállalók 10 százaléka kap 13. havi fizetést, 18 százalék pedig valamilyen bónuszt vagy pénzbeli juttatást. A pluszhavi fizetés átlagosan bruttó 275 ezer forint, az év végi pénzbeli juttatások és bónuszok összege pedig átlagosan 295 ezer forint.
Vágólapra másolva!

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu statisztikája szerint minden tizedik magyar munkavállaló kap 13. bért átlagosan 275 ezer forint értékben, míg év végi bónuszban a dolgozók közel ötöde részesül.

Akik ilyen pénzbeli juttatást kapnak, azok átlagosan 295 ezer forintnak örülhetnek az ünnepek előtt.

A telekomcégek a legbőkezűbbek

A kutatásból kiderül, hogy a cégméret nagyban befolyásolja a 13. havi bérek nagyságát és gyakoriságát is. Minél több az alkalmazott, annál magasabb összegű a pluszhavi pénz is. Tíz alkalmazottig általában a bruttó 200 ezer forint a jellemző, egy ezer munkatárs feletti vállalatnál pedig már 285 ezer forint.

De hat a 13. havi fizetés mértékére a munkaadó cég működési területe és a tulajdonosi struktúrája is.

A telekommunikációs ágazatban átlagosan bruttó 369 ezer forint a pluszjuttatás,

ezt követi az információs technológiák (356 ezer), valamint áramszolgáltató, -termelő és -elosztó cégek (346 ezer). Ezekben a topiparágakban nemcsak magas, hanem gyakori is a 13. bér, átlagosan minden negyedik munkavállaló megkapja.

A külföldi cégeknél átlagosan 350 ezer forint az év végi bónusz összege Forrás: AFP/Image Source/Laurence Baker

A külföldi magántulajdonú cégek nagyobb arányban adnak ilyen juttatást az alkalmazottaiknak, és annak a mértéke is több (átlag 298 ezer forint). Utánuk következnek a belföldi magántulajdonú cégek 218 ezer forinttal, majd az állami tulajdonú vállalatok 215 ezer forinttal.

Magasabb a bónusz a külföldi tulajdonú cégeknél

Ami az év végi bónuszokat és jutalmakat illeti: ezt a juttatást is befolyásolja a cégnagyság, cégtulajdon és a cég működési területe. Cégnagyság alapján

a bónuszok nagysága 195 ezer forinttól egészen 320 ezer forintig terjednek,

figyelembe véve a kevesebb mint 10 alkalmazottat foglalkoztató cégeket, valamint a több mint ezer fős nagyvállalatokat.

A külföldi tulajdonú cégek dolgozói számíthatnak a legtöbb pénzügyi juttatásra: átlagosan 350 ezer forint üti a markukat év végi bónuszként, míg a hazai magántulajdonú és az állami cégeknél ez az érték 231 ezer, illetve 206 ezer forint. A bónuszok világában viszont a pénzintézetek járnak elöl: a legtöbbet a pénzügyi tanácsadó, szolgáltató és közvetítő cégek munkavállalói kapják, átlagosan 487 ezer forint értékben. Az ingatlanközvetítő cégeknél a jutalmak átlaga 466 ezer, a biztosítóknál 450 ezer, míg a bankintézeteknél 445 ezer forint.