A bankok kartelleztek, de a bírságot újra kell számolni

Gazdasági versenyhivatal, GVH
Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!
A Kúria szerint is kartelleztek a bankok, de a GVH által meghatározott korábbi bírságokat újra kell számolni. A GVH még nem kapta meg az írásbeli ítéletet.
Vágólapra másolva!

A Kúria megállapította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által vizsgált pénzügyi intézmények kartelleztek, összehangolták stratégiáikat a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésből eredő banki veszteségek csökkentése érdekében,

a versenyhivatalnak azonban újra kell számolnia a bírságokat új eljárásban, a Kúria által megadott szempontok alapján,

mivel a kiszabott közel 10 milliárd forintnyi bírság kiszámításakor a GVH komoly mérlegelési-számítási hibákat követett el nyolc bank esetében, derült ki a Kúria honlapján közzétett tájékoztatásból.

10 milliárd forint bírság, 11 bank

A GVH 2013. végén körülbelül 10 milliárd forint bírságot szabott ki 11 pénzügyi intézményre, egy további bank kartellezését pedig bírság kiszabása nélkül állapította meg. A hatóság szerint a bankok a 2011 őszétől 2012 január végéig tartó deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztési időszakában

a deviza jelzáloghitelek kiváltására alkalmas forinthitelek visszafogása érdekében összehangolták stratégiáikat.

Ennek célja a végtörlesztésből eredő banki vesztességek csökkentése volt azzal, hogy lehetőleg minél kevesebben vegyenek fel forinthitelt devizahitelük kiváltására.

Rosszul számolt a GVH Forrás: Szabó Balázs [origo]

Ezt a döntést a megbírságolt bankok közül kilenc és az a bank támadta meg, amely bírságot nem kapott.

A két fokon eljáró alacsonyabb szintű bíróságok, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a Fővárosi Törvényszék a GVH határozatát fenntartották, azt mindenben jogszerűnek értékelték.

Az utolsó fokon eljáró Kúria 2016. december 13-án hozott ítéletében a korábban eljáró két bírósággal egyezően megállapította, hogy a bankok kartelleztek, az eljáró bíróságok nem követtek el eljárási hibákat, eljárásaikat tisztességesen folytatták le, és ítéleteiket kellően megindokolták, mindössze a bírságok kiszámolásában tért el értékelésük a Kúria jogi álláspontjától.

Várják az ítéletet

A GVH szerdai közleményében azt írta, még nem kapta meg az írásbeli ítéletet a Kúriától, így nem áll módjában megbecsülni az új eljárással kapcsolatos feladatait, ugyanakkor törekszik az ügy mielőbbi lezárására. Amíg a Kúria ítéletét írásban nem közli, addig a bírság visszafizetésével kapcsolatos kérdések nem időszerűek, írta a versenyhivatal.