Lesz keret a cafeteria emelésére

laptop, családi vállalkozás
[Utah, USA] A person working at a hair salon reception, laptop computer, landline phone, diary and smart phone on the desk.
Vágólapra másolva!
A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás egyidejű, 5 százalékos csökkentése jelentős megtakarításokat eredményezhet a hazai vállalkozásoknak, amelyet akár a béren kívüli juttatások további emelésére fordíthatnak, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott törvény értelmében 2017. január elsejétől

a szociális hozzájárulási adó (szocho) és az egészségügyi hozzájárulás (eho) jelenlegi 27 százalékos kulcsa is 22 százalékra mérséklődik.

Az eho kapcsán a tervek szerint az enyhítés két év múlva is folytatódik, mivel 2018-tól már 20 százalékra csökkenhet az adókulcs.

Megtakarítás a cégeknek

A változtatással egyes meghatározott juttatások – mint az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári munkáltatói hozzájárulás – összesített közterhe 49,98-ról 43,66 százalékra mérséklődik, 2018-tól pedig 41,3-ra. A terhelés a reprezentációs kiadásoknál, az üzleti ajándéknál, a kamatkedvezménynél, a kisértékű ajándéknál is megjelenik.

– hívta fel a figyelmet Bagi Márta, a Baker Tilly adótanácsadási szolgáltatások partnere.

Csökkennek az adminisztrációs terhek

A szociális hozzájárulással kapcsolatos módosítás ugyancsak szerepel az új adócsomagban, ennek kedvezménye a jelenlegi 14,5% és a 13,5% helyett egységesen a szocho általános mértékének 50 százalékával megállapított összege lesz. Ez január elsejétől a 22 százalékra mérsékelt adókulcs esetében 11 százalékot jelent. „A módosítás előnye, hogy mostantól minden kedvezményezett csoportnál az 50 százalék érvényesül, ami jelentősen csökkenti a cég erre vonatkozó adminisztrációs terheit" – hangsúlyozta Bagi Márta.

Megtakarítást jelent az adócsökkentés. Mire érdemes elkölteni? Forrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

A Baker Tilly szakértője hozzátette:

a járulékkedvezmény továbbra is havi bruttó 100 ezer forintig jár,

így többek között a tartósan álláskeresők, a pályakezdő fiatalok, az ötvenöt év feletti munkanélküliek, illetve a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetén működik.