Óriási botrány a gyógyszergyártóknál

2016.12.16. 16:39

Egyre több gyógyszeripari óriásvállalatról derül ki, hogy titokban egyeztettek egyes antibiotikumok és diabétesz elleni készítmények áráról. Az USA-ban már két éve 20 államban folyik a nyomozás az ügyben. Olyan gyárak is érintettek, amelyek termékei Magyarországon is kaphatóak.

Már hat gyógyszergyártó vállalatot gyanúsítottak meg az USA-ban, amiért titokban egyeztettek bizonyos antibiotikumok és diabétesz elleni készítmények árával kapcsolatban, de az ügyben ennél több gyógyszergyártó is érintett lehet.

A hat vállalat közül négy amerikai (Teva USA, Heritage, Mylan, Citron Pharma) egy indiai (Aurobindo), egy pedig ausztráliai (Mayne).

A botrány a Heritage vállalat két vezetőjének lefülelésével kezdődött, ők állítólag már be is ismerték a kartellezést.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

A megbundázott árú gyógyszerek között a doxycyclin és a glyburid hatóanyagú termékek találhatóak, több közülük Magyarországon is kapható.

A vád szerint a kartellezésben részt vevő vállalatok vezetői összejátszottak a generikus gyógyszerek árának kialakításakor: informális találkozókon, vacsorákon és személyes telefonbeszélgetések alkalmával egyeztettek egymás között. A BBC-nek nyilatkozó szakemberek szerint

a kartellezés gyakori a generikus gyógyszergyártók körében, és ezzel az egy esettel csak a jéghegy tetejét látjuk.


A vád szerint a Heritage gyógyszergyár úgy játszott össze a "versenytársaival", hogy ő volt a közvetítő a gyógyszergyárak között. A Mylan, a Teva és az Aurobindo tagadják az ellenük felhozott vádakat, az ausztrál Mayne és az amerikai Citron Pharma egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A BBC-nek a connecticuti ügyész, George Jepsen úgy fogalmazott, hogy a gyógyszergyárak körében nagyon széles körben elterjedt az árak előzetes egyeztetése, és a kartellezés sok más gyártót is érint.

Egy demokrata szenátor az ügyben példaként hozta fel, hogy egy 500 darabos, doxycyclin tablettát tartalmazó doboz ára 20 dollárról 1849 dollárra emelkedett hét hónap leforgása alatt.