Októberben is nőttek a keresetek

2016.12.20. 09:40

Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt, 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 7,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó kereset 6,4, a nettó 8,0 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

A vállalkozásoknál 5,3 százalékkal nőttek a bruttó és 6,9 százalékkal a nettó keresetek, a költségvetési szektorban 9,4, illetve 11,0 százalékos volt az emelkedés a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

A KSH adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 174 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 181 600 forintra becsülhető.

Októberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 262 200 forint volt.

A január-októberi időszakban a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, 6,0 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos növekedése, a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve kiegészítő pótlék is hatással volt.

A bruttó átlagkereset 271 ezer forint körül vanForrás: AFP/Fred Dufour

Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek - a személyijövedelemadó-kulcs 1 százalékpontos csökkenése révén - a bruttó bér átlagánál magasabban, 7,6 százalékkal emelkedtek.
A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó kereset 6,4, a nettó 8,0 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. A vállalkozásoknál 5,3 százalékkal nőttek a bruttó és 6,9 százalékkal a nettó keresetek, a költségvetési szektorban 9,4, illetve 11,0 százalékos volt az emelkedés a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

A január-októberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 258 300 forint volt.

Az év első tíz hónapjában a bruttó átlagkeresetek

  • a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (511 700 forint),
  • a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (151 700 forint).

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 271 600 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 171 800 forint volt. Idén a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai - elsősorban a kétgyermekes családoknál - jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 179 000 forintra becsülhető.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,2 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett