Az értékesítésből származó bevétel 7,4 százaléka, 48 milliárd euró esik ki évente a hamisítás és a kalózkodás különböző formái miatt az Európai Unióban - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) éves jelentése alapján.

További 35 milliárd euró vész el a leginkább érintett területeken, a ruházati cikkek, a játékok, a sportcikkek, az ékszerek, a kézitáskák hamisítása miatt, valamint 14,3 milliárd euróra teszik a kieső kormányzati bevételeket.

Az EUIPO jelentése szerint Magyarországon évente

230 milliárd forint esik ki közvetlenül az említett ágazatokban folyó hamisítás miatt, ami az értékesítés 12 százalékát teszi ki, emellett ennek tudható be 11 ezer hazai munkahely kiesése is. Ezzel az átlagot meghaladva, az Európai Unió hetedik helyén áll Magyarország - mutat rá a HENT.

A hamisításokban az Európai Unió országia között hetedik helyen állunkForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepek közeledtével a játékok válnak az egyik legkeresettebb termékké, a játékhamisítással nagyjából 2,7 milliárd euró - 845 milliárd forint - éves bevételkiesést okoznak az EU-ban, ami a szektor forgalmának csaknem 12,3 százaléka. A játékhamisítási arány Magyarországon jóval az európai átlag felett van, 19 százalék - tájékoztatott a HENT.