Már 3,8 százalékos kamatra is kaphatunk hitelt

2016.12.23. 15:00

A csökkenő kamatok hatására ma már 3,8 százalékos kamat mellett juthatunk hitelhez, ha vállaljuk a törlesztőnk gyakori változását. Bár nemzetközi összehasonlításban még mindig találunk olyan országot, ahol még kedvezőbbek a feltételek.

Havi 20 ezerrel kéne kevesebbet fizetned

Gondoltunk egyet és azt is megnéztük, hogy nemzetközi fronton mi a helyzet, milyen kamatok mellett juthat lakáshitelhez például egy német vagy cseh lakos, aki hasonló cipőben jár, mint mi. Először is annak jártunk utána, hogy alakulna a havi törlesztőnk, ha egy hazánkban átlagos összegűnek tekinthető hitelt az egyes országokban, ha különböző kamatperiódusok mellett vennénk fel.     

Egy 8 millió forintos hitelt, ha 20 évre vennénk fel, akkor hazánkban egy legfeljebb 5 évre rögzített hitelért átlagosan havi 57 ezer forintot, míg egy legfeljebb 10 évre fixált hitel esetében 60 ezret kellene fizetnünk. Amennyiben ugyanezt Németországban tennénk meg, így a 37 ezer forintos illetve közel 40 ezres törlesztőt kellene bevállalni, ami alapján a fizetendő havi törlesztő 30 százalékkal, vagyis 20 ezer forinttal is kevesebb lenne. De a régióban a szlovákoknál és cseheknél is jóval kedvezőbbek a feltételek, hozzájuk képest is rendre bő tízezer forinttal kell többet fizetnünk egy hosszú kamatperiódusú lakáshitelért.

Ellenőrizze, milyen feltételek mellett juthat jelenleg lakáshitelhez! A kalkulátor segítségével a legjobb banki ajánlatokra is rátalálhat!

Még mindig drágák a hitelek

Számos forrásból arról értesülhetünk, hogy a magyar lakáshitelek nemzetközi viszonylatban még mindig drágának számítanak, hiába következett be jelentős esés a hitelkamatokban. Mi is utánajártunk ennek és gyűjtésünkből az derült ki, hogy a fejlett országban élő emberek sokkal jobb helyzetből indulnak, ha lakáshitelt vennének fel, de még a régióhoz viszonyítva is le vagyunk maradva.

Lakáshitel felvétel előtt érdemes alaposan körülnézni a piaconForrás: MTI/Soós Lajos

Összehasonlítottuk, hogy az egyes országokban átlagosan milyen kondíciók mellett érhetők el hosszú kamatperiódusú hitelek, továbbá az 5 illetve 10 éves államkötvény hozamok alapján kiszámoltuk a lakáshitelek kamatfelárait is. Utóbbi azért nagyon fontos, mert nagysága megmutatja, hogy a bankok mennyire tartják kockázatosnak a hitelezést, illetve azt is, hogy mekkora jövedelmet szeretnének elérni a tevékenységükön.  

 

Egyértelműen látszik, hogy hazánk kiemelkedik az összevetésből, mivel itt a legmagasabbak a lakáshitel THM-ek. Viszont ami még ennél is többet elárul, hogy a kamatfelárak is nálunk a legmagasabbak. Mi átlagosan 6 százalékos kamatot fizetünk egy 1-5 éves kamatperiódusú hitelért, míg az 5-10 éves fixált hitelekért 6,71 százalékot.

Nemzetközi viszonylatban a németek jutnak a legkedvezőbb feltételek mellett hitelhez, náluk 1,17 százalékos kamat mellett már elérhetőek az 1-5 éven rögzített lakáshitelek, míg az 5-10 éven fixált hitelekért 1,78 százalékot kell fizetniük.

A fejlett országokhoz képest akár 2-2,5 százalékkal magasabb felárat fizethetünk, de még a régió országaiban is jóval kisebb kamatfelárat számítanak fel a bankok a lakáshitelekre. Tehát a kamatfelár tekintetében, ha már a régió átlagát elérnénk, akár 2 százalékponttal kevesebbet kellene fizetnünk, ami egy átlagos lakáshitel esetében azt jelentené, hogy 13-16 százalékkal is alacsonyabb lehetne a havi törlesztőnk.

4 százalék alatt is juthatunk már lakáshitelhez

Már mindenki tapasztalhatta, hogy milyen alacsony szinten is vannak jelenleg a kamatok, ami megtakarítóként egyre több fejtörést okoz, hiszen a hagyományos betétek után már szinte semekkora kamatot sem kapunk. Viszont, ha lakáshitelben gondolkodunk, akkor már teljesen más a leányzó fekvése, ugyanis még sosem voltak ilyen alacsony szinten a lakáshitel kamatok. Az elmúlt évek során szerencsére egyre vonzóbb feltételek mellett vehettünk fel lakáshitelt, így a hitel után fizetendő havi törlesztő-részlet is drámai csökkenésen ment keresztül.

Az alapvető jellemző, ami meghatározza a lakáshitelünk THM-jét, hogy milyen kamatperiódust választunk, és hogy milyen egyéni jellemzőink vannak (mint például jövedelem, fedezet értéke). A rövid kamatperiódusú hitelek esetén a kamatunk akár éven belül is változhat, viszont a hosszú kamatperiódusúaknál akár a futamidő végéig is rögzíthető. Így a rövid távon fixált hitelek esetében egyértelműen nagyobb mértékben futjuk a kamatok változásából eredő kockázatot is, a hosszan rögzített hitelek esetében viszont hosszú ideig ugyanannyi marad a törlesztő.

Azt is biztosra vehetjük, hogy a rövid kamatperiódusú hitelek esetén a kamat, így a havi törlesztőnk is alacsonyabb, míg a hosszan fixáltak esetében magasabb a kamat, ami a biztonság áraként is felfogható. A legolcsóbb, rövid kamatperiódusú lakáshitelek már bőven 4 százalék alatti THM mellett elérhetőek, viszont ha biztonságos hitelt szeretnénk magunknak, a kamat már 6 százalék környékén is lehet. Mindemellett azt lehet mondani, hogy érdemes a hosszú kamatperiódusú hitelt választani, hiszen senki sem tudja, meddig tart még az alacsony kamatok kora.