Most még 100 ezer forinttal növelheti nyugdíját

2016.12.21. 17:04

A nyugdíjasoknak lejjebb kell adniuk korábbi életszínvonalukból, ezt mondja az emberek 38,4 százaléka. A válaszadók 52,5 százaléka azonban nem számít anyagi visszaesésre idősebb korában, sőt, még olyanok is vannak, akik szerint a nyugdíjba vonulás után javul majd a pénzügyi helyzetük – igaz, ezt százból mindössze öten gondolják. Akinek nyugdíjcélú megtakarítása van, az extra befizetéssel még maximalizálhatja adójóváírását.

Arra a kérdésre, hogy nyugdíjasként miből fog megélni, a legtöbben azt válaszolták, hogy az addig összegyűjtött megtakarításaik jelentik majd a stabilitást idősebb korukban. A második legtöbb szavazat az állami nyugdíjra érkezett. Harmadik helyen vannak azok, akik vagyonuk felélését (például ingatlanjuk eladását, kisebbre cserélését stb.) tervezik, és legkevesebben azt a választ jelölték meg, hogy a családjukra támaszkodnak majd nyugdíjasként – ez derül a Vienna Life Biztosító kutatásából.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint:

  • egy magyar öregségi nyugdíjas kap havi 2 millió forint feletti ellátást,
  • egynek jár 1,5-2 millió forint közötti,
  • háromnak pedig 1-1,5 millió forint közötti összeg.

Több 100 ezer forint összegű nyugdíjat azért már többen kapnak:

  • augusztusi adatok szerint 225 ember számíthat havi fél- és egymillió forint közötti utalásra a nyugdíjfolyósítótól
  • 11 800 nyugdíjas él havi 300 ezer forint feletti összegből,
  • 200-300 ezer forintos nyugdíja több mint 105 ezer idősnek van,
  • a 100 és 200 ezer forint közti nyugdíjra már sokkal többen, 822 ezren jogosultak.
Forrás: Thinkstock

A 2 millió magyar öregségi nyugdíjas több mint fele azonban ennél is kevesebbet várhat a nyugdíjfolyósítótól: nekik havi 50-100 ezer forint közti összegből kell kijönniük.

Legtöbben közülük havi 70-80 ezer forintot kapnak.

A három nyugdíj-előtakarékossági konstrukció segítségével összesen évi 280 ezer forint adójóváírást lehet még év végéig maximalizálni.

A Vienna Life kutatásából az is kiderül, hogy a 20 százalékos adójóváírás összegének növelése érdekében a több mint 600 megkérdezett

14 százaléka fizet be idén extra pénzt nyugdíjbiztosításába, legtöbben 50 ezer forint alatti összeget.