A 310–315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az államadósság csökkenését, nincs szükség bűvésztrükkre – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek.

Varga Mihály azt mondta, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 5 éve folyamatosan csökken, és egyre közelebb kerül az optimálisnak tekintett 60 százalékhoz.

Jöhetnek a panda kötvények

Az adósságfinanszírozás miatt jelentősebb devizakötvény-kibocsátást nem terveznek, de a lehetőségét nem szabad kizárni, hiszen kedvező a hozamkörnyezet. Emlékeztetett, hogy tavasszal a kínai offshore piacra – Hongkong, Szingapúr – lépett be Magyarország, decemberben pedig újabb befektetői találkozóra került sor. "A későbbiekben ez alapján felmérhető, hogy az onshore piacon mekkora a fogadókészség egy pandakötvény kibocsátására. Ha jók a visszajelzések, és kedvezőek a piaci feltételek, akkor jövőre jöhet a konkrét kibocsátás" – fogalmazott. (Pandakötvény az a kínai renminbiben denominált kötvény, melyet nem kínai szervezetek bocsátanak ki a kínai hitelpiacokon.)

Még veszítenénk, ha bevezetnénk az eurót

Az eurózónához való csatlakozást illető kérdésre Varga Mihály úgy reagált, hogy ma többet veszítenénk a csatlakozással, mint amennyit nyernénk, ugyanakkor ha a régiónkból további országok lépnek be az övezetbe, abból Magyarország nem maradhat ki. Hangsúlyozta: a gazdaságpolitikának csak következménye a közös valuta, nem célja.

Varga MIhály szerint, ha a régiónkból további országok lépnek be az eurózónába, abból Magyarország nem maradhat kiForrás: MTI/Krizsán Csaba

Elvileg most is képesek lennénk az euró bevezetésére, csak egy feltételt nem teljesítünk, az árfolyam rögzítését, ami tudatos gazdasági döntés, a csatlakozás megindítása rajtunk múlik" – mondta.

A bérmegállapodással kapcsolatban hangsúlyozta: 26 éve nem volt ilyen jelentős megállapodás, amelyet minden munkavállalói és munkáltatói szereplő aláírt. A megállapodás egyszerre tesz eleget a béremelésnek és a versenyképesség javításának – tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Budapest Bank értékesítésére a jövő év első felében kerülhet sor. A bank iránt többen – már itt lévő és újonnan a magyar piacra lépő szereplők is – érdeklődnek, ám egyelőre nem akarják megadni érte azt a nagyjából 700 millió dollárt, amennyibe az államnak került.

Állami bázisú hadiiparban gondolkodnak

Varga Mihály a hadiipar tervezett talpra állításával kapcsolatban úgy vélte, rendelkezni kell védelmi képességgel, hiszen "itt a migrációs nyomás, és felelős román politikusok is a Tiszáig nyúló Romániáról beszélnek".

A miniszter közlése szerint állami bázisú hadiiparban gondolkodnak, és reális lehetőségnek nevezte a páncélozott harci járművek összeszerelését, ami nem kíván vállalhatatlanul nagy tőkebefektetést, és megvan hozzá a szakmai és ipari tapasztalat.