Még a pénteki európai piacnyitások előtt bejelentették, hogy a Deutsche Bank és a Credit Suisse is megállapodott az USA Igazságügyi Minisztériumával a válság előtti jelzálogkötvény-kereskedelemmel összefüggő bírságokról. Egyik pénzintézet sem járt túlságosan rosszul az egyezséggel.

A Deutsche Bank friss lendülettel kezdheti a 2017-es évet, ahogy kiderült, 7,2 milliárd dollárt fog fizetni a 2008-as válság előtti jelzálogkötvény-kereskedéséért. Németország legnagyobb hitelintézete 3,1 milliárdot fizet ki a hatóságoknak, míg 4,1 milliárdot ügyfélkártérítésre – írja a CNBC.

Ez az összeg igencsak kedvező a Deutsche Bank számára ahhoz képest, hogy az amerikai hatóságok szeptemberben még 14 milliárd dollárról beszéltek, ami rekord alacsony szintre küldte a Deutsche részvényárfolyamát. Ennek köszönhető, hogy a pénteki európai piacnyitást követően a vállalat papírja lendületesen emelkedett.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

A banknak egyébként a 3,1 milliárdból

1,7 milliárdot kellene kifizetnie adózás előtt ebben a negyedévben. Az ügyfélkártérítésekre viszont ennél jóval több ideje lesz a pénzintézetnek, mivel azt a közlemény szerint csak legalább öt éven belül kell teljesítenie.

A Credit Suisse is megegyezett

Ezzel párhuzamosan a Credit Suisse is megállapodott az amerikai Igazságügyi Minisztériummal. A svájci pénzintézet 5,28 milliárd dollárt fizet majd, amely éppen csak átlépi a korábban belengetett 5-7 milliárdos sáv alsó határát. Az összegből 2,48 milliárd lesz a bírság, 2,8 milliárd pedig ügyfélkártérítésre megy. A bank közlése szerint ez 2 milliárd dolláros kifizetést jelentene ebben a negyedévben. A cég részvényei több mint fél százalékos esést mutattak péntek délelőtt.

Vádak és tények

Kevésbé nyugodhat meg azonban a Barclays, melyet csütörtökön perelt be az Igazságügyi Minisztérium. Az amerikai hatóság szerint a brit pénzintézet több tízmilliárd dollárnyi jelzálogpapír minőségével kapcsolatban tévesztette meg a befektetőket 2005 és 2007 között – írja a Reuters.

A Barclays közleményben jelezte, a vád „nem áll összhangban a tényekkel", és kötelességük védekezni az „ésszerűtlen vádakkal és követelésekkel" szemben. A követelések kapcsán a bank nyilvánvalóan arra a tárgyalásra utalt, melyet az amerikai hatósággal folytat a megállapodás érdekében. A Barclays részvényei New Yorkban csütörtökön 1,77 százalékos mínuszban zártak, míg közép-európai idő szerint péntek délelőtt Londonban több mint 1 százalékos esést produkáltak.