Most kell eldönteni: kata vagy nem kata

Új adószabályok augusztustól adó pénz nyereség, veszteség értékpapír
Érdemes összehasonlítani hitelfelvétel előtt a bankhitelek és a lakástakarékok konstrukcióit
Vágólapra másolva!
Érdemes december 31-ig minden kisvállalkozónak átgondolni a katára (kisadózók vállalkozások tételes adójára) váltást, hiszen jövőre a kétszeresére – 6 millió forintról 12 millióra – nő a kata bevételi határa - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.
Vágólapra másolva!

A bevételi határ megemelésének köszönhetően a tárca számításai szerint a jelenlegi 160 ezres „taglétszám" 50-60 ezerrel bővülhet.

A kisadózók által fizetendő adó jellemzően havi 50 ezer forint kiadást jelent azzal, hogy az kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, sőt a szakképzési hozzájárulást is.

A kata a vállalkozás adminisztrációs feladatait drasztikusan csökkenti; rendkívül rugalmas, így nem baj, ha a kisadózó bevétele több lesz, mint 12 millió forint. Ettől még maradhat kisadózó,

de a 12 millió feletti részre 40 százalékos adót kell fizetnie.

A kisadózóknak a megduplázott belépési határon túl

megemelkedik a társadalombiztosítási és álláskeresési ellátási alapja is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a havi 50 ezer forintból nagyobb összeg képezi a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalapot.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

A jelenlegi 81 300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93 500 forintra emelkedik az ellátási alap. Ezt az összeget kell figyelembe venni pl. a nyugdíj, illetve a táppénz összegének megállapításánál.

Új szabály szerint – az eddigi 24 hónapos időszak helyett – a vállalkozó a kata szerinti adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ismételten ezt a kedvező adózási módot.